skip to Main Content
Beleggen In De Wapenindustrie

Investeren in de wapenindustrie

De wapenindustrie is gigantisch

Een van de grootste markten op de wereld is de wapenhandel. De verkoopcijfers van het totaal aantal verkochte wapens van de 100 grootste wapenproducenten bedroeg in 2021 $ 531 miljard USD. Door de gigantische sommen geld die in deze industrie omgaan is het ook niet raar om in deze industrie te investeren. Bovendien is er ook nog eens een nieuwe oorlog uitgebroken in Oekraïne en lopen de spanningen met China en het westen over Taiwan hoog op. Er zijn verschillende manieren om in de wapenindustrie te investeren bijvoorbeeld via aandelen maar dat kan ook via ETF’s.

Is het mogelijk om in de Nederlandse wapenindustrie te investeren?

Het antwoord op deze vraag is Nee. Helaas is het niet meer mogelijk om in de Nederlandse wapenindustrie te investeren. Dit komt omdat het sinds 2013 bij wet verboden is om te beleggen in ondernemingen die clustermunitie, onderdelen daarvan produceren, verkopen of distribueren in Nederland. Ook is het voor particulieren investeerders verboden om trackers te kopen die te maken hebben met de wapenindustrie. Zelfs voor professionele partijen geld hiervoor een verbod omdat dit door de AFM als maatschappelijk onverantwoord wordt gezien.

De autoriteit financiële markten

De Autoriteit Financiële Markten, ook wel de AFM genoemd, is de Nederlandse toezichthouder voor investeerders. Zo bepaald de AFM waar Nederlanders wel of niet in mogen beleggen. Zo heeft de AFM een tijd geleden het verhandelen van aandelen van het Koreaanse bedrijf: LIG Nex1 Co Ltd. Verboden. Dit komt omdat het bedrijf zich bezig hield met de productie van clustermunitie. Naast LIG Nex1 Co Ltd is het ook verboden om in aandelen van Lockheed Martin en andere wapenproducenten te investeren.

Hoe kan ik dan wel investeren in de wapenindustrie?

Sinds het in Nederland voor Nederlanders verboden is om te beleggen in de wapenindustrie zijn er twee opties waar u nog keuze uit heeft.

1: Laat vrienden of familie in het buitenland uw aandelen of wapenindustrie ETF’s beheren en stuur hun geld op voor de aankoop.

2: Het is wettelijk niet verboden om te investeren in ETF’s waarbij minder dan 5% van de waarde van de belegging in clustermunitie wordt geïnvesteerd. Dat betekent dus dat u wel in ETF’s kunt beleggen waar bedrijven tussen zitten die clustermunitie maken, maar dat kan niet meer zijn dan 5% van de waarde van de ETF.

Vrienden of familie in het buitenland

Heeft u toegang tot vrienden of familie in het buitenland die bereid zijn uw wapenindustrie investeringen te beheren? Lees dan verder want, we gaan u nog meer vertellen over aandelen en ETF’s in de wapenindustrie.

Is beleggen in wapenindustrie aandelen een goed plan?

Anno 2022 is het erg onrustig op de wereld. De grootste oorlog sinds de 2e wereldoorlog is uitgebroken en het westen steunt Oekraïne met westerse wapens.  De vraag naar wapens is dus hoog, maar omdat veel mensen in de wapenindustrie hebben geïnvesteerd is het mogelijk dat er op sommige plekken een bubbel is ontstaan. Dit wil zeggen dat sommige aandelen potentieel meer kosten dan dat ze waard zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is Rheinmetall de koers van één Rheinmetall aandeel stond op februari 2022 (toen de oorlog in Oekraïne begon) op €100,05. Daarna is de prijs van Rheinmetall in juli naar €222,30 gestegen. Dat is een stijging van 119,99% in 5 maanden tijd.  Maar was die stijging wel realistisch? Nee, de stijging bleek niet realistisch want, in de tijd dat de oorlog verder escaleerde met een gedeeltelijke mobilisatie in Rusland was het Rheinmetall aandeel alweer naar €144,03 gezakt. Dus is het uiteindelijk wel een goed plan om in de wapenindustrie te investeren? Naar mijn mening ja. Er spelen op dit moment veel geopolitieke conflicten die in de komende jaren niet zomaar weg gaan. Maar, als u aandelen gaat kopen, zorg er dan voor dat de aandelen niet te duur of (overpriced) zijn. Doe dus onderzoek naar welke aandelen u koopt en probeer in te schatten of de aandelen te veel of te weinig waard zijn. Zijn de aandelen te weinig waard? Dan zou het wellicht een goed moment kunnen zijn om ze in te kopen.

ETF’s in de wapenindustrie

Ook is het mogelijk om via een ETF in de wapenindustrie te investeren. Dit houdt in dat u in meerdere wapenbedrijven tegelijkertijd investeert om het risico te spreiden. Een ETF kunt u zien als een soort Bundel die een bepaalde index volgt. Neem bijvoorbeeld de S&P 500 (een ETF) die de index van de 500 grootste bedrijven volgt. Stijgt de waarde van de 500 grootste bedrijven dan zal de waarde van de S&P 500 ook stijgen. Op deze manier kunt u de ETF (S&P 500) weer voor meer geld verkopen.

1: Maar er zijn ook ETF’s die de index van de wapenindustrie volgen (tracken) denk bijvoorbeeld aan de volgende ETF:  iShares U.S. Aerospace & Defense

iShares U.S. Aerospace & Defense ETF heeft onder andere aandelen van:

 • Raytheon Technologies
 • Lockheed Martin
 • Boeing
 • Northrop Grumman
 • General Dynamics

De bovenstaande aandelen zijn 50% van: het porfolio van iShares U.S. Aerospace & Defense

2: Een andere ETF die de index van de wapenindustrie volgt is: SPDR S&P Aerospace & Defense ETF

SPDR S&P Aerospace & Defense ETF heeft onder anderen aandelen van:

 • Northrop Grumman
 • Aerojet Rocketdyne
 • Huntington Ingalls Industries
 • Howmet Aerospace
 • Hexcel

De bovenstaande aandelen zijn 20% van: het porfolio van: SPDR S&P Aerospace & Defense ETF

3: Nog een voorbeeld van een ETF die de index van de wapenindustrie volgt is: Invesco Aerospace & Defense ETF

Invesco Aerospace & Defense ETF heeft onder anderen aandelen van:

 • Northrop Grumman
 • Lockheed Martin
 • General Dynamics
 • Raytheon Technologies
 • Boeing

De bovenstaande aandelen zijn 35,3% van: het porfolio van: Invesco Aerospace & Defense ETF

Meer leren over beleggen en welke investeringsvormen er zijn? klik dan hier.