skip to Main Content

Welke beleggingsvormen zijn er precies?

Wanneer u ervoor kiest om een investering te doen heeft u veel keuzes waaruit u kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan Goud, Crypto, Olie, Aandelen of misschien wilt u wel speculeren op de koers van een buitenlandse valuta. Wanneer u een belegging gaat doen is het belangrijk om een paar dingen vast te stellen voordat u met uw investering begint. Gaat u namelijk beleggen op de korte of op de lange termijn? Kiest u ervoor om op korte termijn te investeren dan is het mogelijk om de zelfde dag nog een positie te openen en te sluiten. Maar gaat u op lange termijn investeren dan is het mogelijk om uw positie meerdere jaren open te laten staan. Of korte termijn investeringen of lange termijnen investeringen uiteindelijk uw voordeel krijgt investeren is nooit zonder risico.

De meest voorkomende beleggingsopties

U heeft beslist dat u gaat beleggen, maar voor welke beleggingsvorm gaat u nu kiezen? Als u ervoor kiest om te gaan beleggen in losse bedrijven of in grondstoffen zijn er een aantal bekende beleggingsopties waaruit u kan kiezen. De meest voorkomende beleggingsopties zijn:

Investeren in derivaten

Naast individuele bedrijven of grondstoffen zijn er natuurlijk ook nog andere opties waar u voor kunt kiezen om in te gaan beleggen. Denk bijvoorbeeld aan derivaten. Met een derivaat beleg je niet in het product zelf maar, krijg je een positie op de basis van de huidige koers of afgesproken koers. Je speelt dus in op een koersbeweging van het product of aandeel waar u een derivaat van hebt. Dit betekend dan ook dat u niet daadwerkelijk de grondstof of het aandeel in bezit hebt. (Stel u zou bijvoorbeeld een Goud derivaat hebben) u belegt dus op de onderliggende koers van het product. De bekendste voorbeelden van derivaten zijn:

Nog meer beleggingsopties

Naast de meest voorkomende beleggingsopties, namelijk, grondstoffen en bedrijven zijn er nog twee beleggingsopties mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan cryptocurrency of het handelen in vreemde valuta (De FOREX markt). Nu u weet welke beleggingsvormen er zijn gaan we al deze beleggingsvormen verder op deze pagina uitleggen.

Wat zijn aandelen?

Een aandeel kunt u zien als een stukje van een bedrijf. Met een aandeel vertegenwoordigd u een deel van het kapitaal van de onderneming. Stel een bedrijf heeft 100 aandelen en u beheert 1 aandeel dan bent u 1% eigenaar van het bedrijf. Wanneer u een aandeel koopt deelt u de winst of verlies die het desbetreffende bedrijf maakt. Stel het bedrijf wordt meer waard, dan wordt uw aandeel ook meer waard. Maar stel het bedrijf draait verlies dan, wordt uw aandeel ook minder waard. Sommige aandeelhouders bij sommige bedrijven (niet alle) keren wel dividend uit. Dividend is met andere woorden de winst die een onderneming aan haar aandeelhouders uitkeert. Vaak wordt dividend in de vorm van geld uitgekeerd, maar het kan ook zijn dat dividend in de vorm van aandelen wordt uitgekeerd. Mocht dit het geval zijn dan krijgt u dus extra aandelen erbij.

Waar kan ik allemaal in investeren

Wat zijn obligaties?

Wanneer u een obligatie koopt betekend dit eigenlijk dat u een schuld koopt. Een bedrijf, instelling of soms zelfs regering wordt dan geacht om de schuld af te betalen tegen een bepaalde rente. Meestal zit hier een looptijd van rond de 10 jaar aan vast. Het geld dat u investeert kan bijvoorbeeld door het bedrijf worden ingezet om de groei van het bedrijf te bevorderen. Aan het einde van de vooraf opgestelde looptijd ontvangt u uw geld terug plus de bijbehorende rente.

Het nadeel aan obligaties is dat ze een lange looptijd hebben. Maar, obligaties worden over het algemeen wel gezien als een veilige investering. Toch kunt u uw geld kwijtraken, bijvoorbeeld als het bedrijf waar de lening aan is verstrekt failliet gaat.

Wat zijn beleggingsfondsen?

Als u niet in een specifieke onderneming wilt investeren dan kunt u ervoor kiezen om in een beleggingsfonds te beleggen. Als u in een beleggingsfonds investeert belegt u in een verzameling van honderden, soms zelfs duizenden bedrijven. Een van de bekendste beleggingsfondsen is die van JP Morgan Fonds. In beleggingsfondsen investeren is erg populair onder de kleinere investeerders omdat u met weinig geld in een beleggingsfonds kan investeren.

Een van de voordelen van het investeren in een beleggingsfonds is dat het over het algemeen weinig risico met zich mee brengt. Dit komt omdat u uw geld verspreid over meerdere bedrijven, dus er zullen er altijd een paar tussen zitten die het wat beter of slechter doen dan anderen. Een nadeel van het beleggen in beleggingsfondsen is dat u beheerskosten betaald omdat iemand anders het fonds beheert. Er zijn drie verschillende soorten beleggingsfondsen:

Wat zijn Aandelenfondsen?

Zoals u nu weet zijn aandelen kleine stukjes van beursgenoteerde bedrijven. Er zijn verschillende aandelenfondsen die aandelen van veel verschillende beursgenoteerde bedrijven bij elkaar doen. Zo kunt u via een aandelenfonds ervoor kiezen om bijvoorbeeld in een specifieke sector te investeren. Denk bijvoorbeeld aan de klimaatsector of de oliesector, maar, u kunt via een aandelenfonds er ook voor kiezen om in een speciaal land te investeren. U kunt bijvoorbeeld in een aandelenfonds investeren die alleen Amerikaanse bedrijven in hun portfolio heeft. Het voordeel van aandelenfondsen is dus dat het u de optie geeft om iets specifieks te investeren.

Wat zijn obligatiefondsen?

Investeren in obligatiefondsen betekend eigenlijk dat je in meerdere obligaties tegelijk investeert. Het kan zijn dat dit staatsobligaties zijn, maar het kunnen ook obligaties zijn die door bedrijven worden uitgegeven. De risico’s van het investeren in obligatiefondsen zijn over het algemeen redelijk laag omdat je je investeren uitspreid over meerdere obligaties.

Wat zijn mixfondsen?

Als u ervoor kiest om in een mixfonds te investeren houdt dit in dat u zowel in obligatiefondsen als in aandelenfondsen investeert. Hiermee kunt u risico uitspreiden en loopt u minder risico om geld te verliezen met uw investering.

Wat zijn ETF’s?

De afkorting ETF staat voor exchange traded funds (alias tracker). Een ETF is een soort beleggingsfonds en volgt een index zoals de S&P 500 of de AEX. Maar, een ETF kan ook de index van een grondstof of obligatie volgen. ETF’s worden net als aandelen op de markt verhandeld en door in ETF’s te investeren kunt u net als bij mixfondsen of obligatiefondsen uw risico spreiden. Ook geven ETF’s u bijvoorbeeld de kans om in de 500 grootste bedrijven te investeren (de S&P 500). De S&P 500 volgt namelijk de index van de 500 grootste bedrijven bij elkaar. Stijgen de 500 grootste bedrijven in prijs dan zal de S&P 500 index stijgen en als u in de S&P 500 ETF heeft geïnvesteerd maakt u daar uiteraard geld op.

Wat zijn ETF's

Wat zijn opties?

Een optie (ook wel een derivaat genoemd) geeft u het recht om een bepaald goed te kopen of te verkopen voor een vooraf vastgestelde prijs. Hou er wel rekening mee dat hier een tijdsperiode aan vast zit. Bij een optie koopt u dus het recht om bepaalde effecten tegen een bepaalde (vooraf afgesproken) prijs in de toekomst te kopen of te verkopen. Deze effecten kunnen aandelen, obligaties maar ook grondstoffen zijn.

Bij het kopen van aandelen opties moet u er rekening mee houden dat dit meestal gebeurd in een pakket van 100 of meer aandelen. Dus stel u zou een optie met Heineken-aandelen als onderliggende waarde kopen, dan koopt u via de optie dus minimaal 100 aandelen. Het voordeel van opties of (derivaten) is dat ze u de kans geven om te speculeren op een prijsstijging of prijsdaling in de toekomst.

Er zijn verschillende soorten opties namelijk:

  • Call-opties
  • Put-opties

Hoe werken call-opties?

Bij een call-optie mag u alleen gedurende een bepaalde vooraf afgesproken periode een onderliggende waarde kopen tegen een vooraf afgesproken prijs. Wel kunt u de call-optie doorverkopen zodat de koper het contract (of recht) ontvangt om de onderliggende waarde in de bepaalde vooraf afgesproken periode (dat in het contract staat) te kopen. U kunt call-opties dus doorverkopen. Wanneer de onderliggende waarde van uw optie stijgt, maakt u dus winst. Maar, als de onderliggende waarde daalt, maakt u dus verlies. Wanneer u verlies maakt, is het natuurlijk ook moeilijker om uw call-optie te verkopen. (omdat het onderliggende product minder waard is geworden dan uw afgesproken aankoop prijs)

Hoe werken put-opties?

Bij een put-optie mag u alleen gedurende een bepaalde vooraf afgesproken periode een onderliggende waarde verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs. Ook Put-opties (net als bij call-opties) kunt u doorverkopen zodat de koper het contract of (recht) ontvangt om de onderliggende waarde in de bepaalde vooraf afgesproken periode (dat in het contract staat) te verkopen. Ook put-opties kunt u dus doorverkopen. Als de onderliggende waarde van uw put-optie stijgt, maakt u verlies maar, daalt de onderliggende waarde van uw put-optie dan maakt u winst. Dit komt omdat u de onderliggende waarde nog steeds voor de vooraf afgesproken prijs kunt verkopen. Hierdoor wordt uw put-optie ook weer meer waard en kunt u de put-optie zelf natuurlijk voor meer doorverkopen.

Let op: Zowel put als call-opties brengen veel risico met zich mee. U kunt veel winst of verlies maken.

Hoe werken call-opties?

Hoe werken futures?

Een future is een termijn contract dat te maken heeft met long en short posities. Met futures investeer je dus in een waarde verandering, je speculeert dus op een koersstijging of een koersdaling. Vaak worden futures gebruikt in de valuta en grondstoffen markten. De waarde verandering van het onderliggende product (grondstof of valuta) wordt vastgelegd in punten. Vooraf bereken je hoeveel een punt waard is en hoeveel winst of verlies je dus maakt per punt.

Er bestaan twee verschillende soorten futures namelijk:

  • Long futures
  • Short futures

Hoe werkt een long future?

Wanneer je een longpositie koopt speculeert dus op een prijsstijging. U maakt dus winst wanneer de waarde van het onderliggende product stijgt. Maar, als de waarde van het onderliggende product daalt dan maakt u verlies.

Hoe werk een short future?

Wanneer u een short positie koopt, speculeert u op een prijsdaling. Daalt de waarde van het onderliggende product dan maakt u dus winst, maar, als de waarde stijgt van het onderliggende product maakt u dus verlies.

Wat zijn turbo’s?

Het investeren of beleggen in turbo’s is een redelijk nieuwe vorm van investeren. Turbo’s geven u de mogelijkheid om versneld te beleggen in aandelen, valuta, grondstoffen en obligaties. Turbo’s maken uw belegging sneller omdat u bij een turbo een zogenaamde hefboom in kan stellen. Bij een hefboom werking of (leverage) reageert de koers sterker op marktontwikkelingen. Doordat de koers sterker reageert op deze marktontwikkelingen kunt u een bepaald aantal keer (x) of procent sneller geld maken of verliezen. U kunt vaak zelf instellen hoe vaak de koers sterker reageert op deze marktontwikkelingen. Met een turbo investering heeft u ook te maken met een ‘stop loss’. Een ‘stop loss’ order zorgt ervoor dat u bij een bepaalde koersstijging of koersdaling automatisch uw positie verkoopt om verdere schade te voorkomen. Een ‘stop loss’ order wordt automatisch bereikt wanneer uw geld voor de investering verloren is. Maar, u kunt er ook voor kiezen om uw ‘stop loss’ order eerder in te stellen en uw positie te verkopen voordat u uw geld kwijt bent. Waarschuwing: Door gebruik te maken van een hefboomwerking zoals bij turbo’s kunnen er hoge winsten, maar ook grote verliezen geboekt worden.

Er zijn twee verschillende soorten turbo’s namelijk:

  • Short turbo’s
  • Long turbo’s

Turbo longs

Wanneer u een turbo long positie koopt, speculeert u op een koersverhoging. U hoopt dus dat het onderliggende product meer waard wordt. Een long turbo positie zorgt er dus voor dat u met een hefboomwerking winst maakt als de koers stijgt, maar, als de koers daalt verliest u dus ook geld met een hefboomwerking.

Turbo shorts

Wanneer u een turbo short positie koopt, speculeert u op een koersverlaging. U hoopt dus dat het onderliggende product minder waard wordt. Een short turbo positie zorgt er dus voor dat u met een hefboomwerking verlies maakt als de koers stijgt, maar, als de koers daalt maakt u dus ook geld met een hefboomwerking.

Turbo hefboom

Wat zijn CFD’s?

Een CFD “Contract For Difference” is een derivaat waarmee geprofiteerd kan worden van een koersstijging of koersdaling van een onderliggend product. Anders dan met futures speelt u in dit geval tegen de broker of (exchange) en wordt u niet werkelijk eigenaar van het onderliggende product. Dit houdt dus in dat de broker u dit contract verschaft en verkoopt. Let op: CFD’s zijn dus niet beursgenoteerd. Het waardeverschil wordt vanaf het moment van overeenkomst verrekend. Dat houdt dus in dat als de koers stijgt dat u dan geld maakt en, als de koers daalt u geld verliest. Als u ervoor kiest om in een CFD te investeren belegd u met een hefboom. Er kunnen dus grote verliezen of grote winsten geboekt worden.

Wat zijn cryptocurrency’s?

Cryptocurrency is waarde van geld in vorm van een cryptovaluta. Cryptovaluta is een relatief nieuw digitaal betaalmiddel. Het kan gebruikt worden om betalingen uit te voeren zonder tussenkomst van een derde partij als een bank of creditcard maatschappij. Ook geeft cryptovaluta de mogelijkheid om anonieme betalingen uit te voeren. Een netwerk genaamd het blockchainnetwerk zorgt ervoor dat alle betalingen terecht zijn en daadwerkelijk worden uitgevoerd. Dit blockchain netwerk bestaat uit duizenden computers die allemaal een stukje rekenkracht aan het netwerk leveren om de transacties uit te voeren. Naast dat cryptovaluta redelijk nieuw is staan cryptovaluta er ook om bekend dat de prijzen erg volatiel zijn.

Cryptocurrency beleggen

Ook bij cryptovaluta kunnen er gigantische winsten en verliezen geboekt worden. Doe dus goed onverzoek voordat u ervoor kiest om een investering te maken. De meest bekende cryptovaluta zijn:

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Cardamo
  • XRP
  • Solana
  • Dogecoin

Wat is FOREX?

Forex ook wel de foreign exchange market genoemd (de valutamarkt) staat voor het handelen in valuta. Dagelijks worden verschillende valuta’s meer of minder waard en hier proberen mensen op te speculeren door bijvoorbeeld de Euro voor de Dollar te verkopen. De Forex markt is een van de meest bekende en grootste handelsmarkten, maar ook de Forex markt is erg volatiel. Maar juist door deze volatiliteit is de Forex markt voor veel investeerders interessant.