Zelfbewoningsplicht & Verhuur

Zelfbewoningsplicht

Photo by Eduard Militaru on Unsplash

Zelfbewoningsplicht op Funda

Als je op Funda kijkt zie je soms kleine appartementen voor een belachelijk goede prijs die perfect voor de verhuur zijn. Dit zijn woningen van een woningbond, vaak te herkennen aan  de vloekende kleurcombinaties van deuren en ramen. Een normaal mens haalt het niet in zijn hoofd deze kleuren te gebruiken maar de woningbond heeft er een soort feature van gemaakt.

Deze woningen worden voor het eerst aangeboden voor de verkoop en zijn hiervoor jarenlang verhuurd als sociale woning. Er moet vaak wel het een en ander gebeuren aan de woning, maar desondanks zouden ze perfect zijn voor de verhuur. Was het niet dat ze worden aangeboden met de zogeheten zelfbewoningsplicht. 

Zelfbewoningsplicht, wat betekend het?

Deze zelfbewoningsplicht is opgenomen in de erfpachtbepaling. Vaak wordt niet toestaan de woning in gebruik te geven bij derden. Dit betekend dat de woning niet verhuurt mag worden. Deze bepaling geldt dan voor een aantal jaar, daarna mag de woning wel verhuurd worden.

Iemand die zich niet houd aan deze bepaling, en handelt in strijd met de zelfbewoningsplicht loopt de kans voor de rechter gedaagd te worden en afstand te moeten doen van zijn woning.

Geen idee of dat in de praktijk ook echt vaak gebeurd, maar er zijn in het verleden wel rechtszaken hierover geweest die de huiseigenaren verloren hadden met als gevolg dat ze hun woning moesten verkopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.