Wanneer ben je financieel onafhankelijk?

Wanneer ben jij financieel onafhankelijk?

 

Hoe lang kan jij overleven als je niet meer werkt?

De gemiddelde Nederlander houdt dit tussen de één en zes maanden vol. Hou je het langer vol, bravo! Dan ben je al een heel eind op de goede weg. Maar als je geen passief inkomen binnenkrijgt dan houdt het naar een tijdje op als het geld op is. (Afgezien van steun van de overheid)

Bereken eens hoe veel geld jij uitgeeft elke maand?

Want weet je dit bedrag, dan weet je ongeveer wanneer je financieel vrij bent. Stel je geeft €2000 per maand uit, dan ben je financieel vrij als je €2000 passief inkomen binnenkrijgt maandelijks uit activa. Dus, heb je 2 appartement waar per maand netto €1000 passief inkomen uitkomt, dan ben je zo goed als financieel vrij.

Je hoeft dus echt geen miljonair te zijn om Financieel Onafhankelijk te worden.

Financiële vrijheid is echt een stuk dichterbij dan jij denkt! Het is echt niet voor de “happy few”. Misschien heb jij aan 1 appartement waar netto €1000 passief inkomen uitkomt al genoeg, €1000 is misschien niet veel in Nederland. Maar voor €1000 kun je als een god leven in Thailand.

Aanvankelijk wilde ik €2000 verdienen per maand aan passief inkomen, want van dit bedrag kon ik makkelijk rondkomen. Dit is nog steeds mijn steven, alleen aan dit bedrag zat wel een maar.

 

 

Stel dat er iets verschrikkelijks gebeurde en dat ik afhankelijk zou zijn van de staat. Wat dan?

Aangezien mijn vermogen groter is dan >€30.000 (2018), heb ik wel tijdelijk recht op een uitkering, maar kom ik niet in aanmerking voor bijstand. Geen probleem dacht ik eerst, want ik heb genoeg passief inkomen en daar kan makkelijk van rondkomen, dus ik hoef mijn huis voor de verhuur niet te verkopen.

Maar wat als je verzorging van de staat nodig hebt, in een verzorgingstehuis, dan heb je zelf misschien nog maar weinig aan je vermogen, maar laten we eens kijken wat er dan gebeurd. Want misschien wil je je vermogen wel door kunnen geven aan je nakomelingen.

Als je verzorging nodig hebt van de staat, moet je in Nederland een eigen bijdrage betalen. Deze eigen bijdrage is afhankelijk van je vermogen. Aangezien je veel vermogen hebt, val je met je neus in de boter en mag je de maximale bijdrage betalen van €2312 per maand (2017). Dit bedrag stijgt elk jaar aan de hand van de inflatie, dus elk jaar zal je passief inkomen iets omhoog moeten.

Een passief inkomen van €2000 is niet meer toereikend.

Nu heb je dus minimaal €2312 aan passief inkomen nodig om dit op te vangen incl. de vaste lasten die doorlopen. Lukt dat niet, dan moet je alsnog je huis(en) verkopen om je vermogen vrij te maken.

Mijn nieuwe streven is daarom €3000 geworden, maar ik zal elk jaar dit bedrag bij moeten stellen ivm de inflatie. Ik mijn ogen ben je met dit bedrag in Nederland echt geheel financieel onafhankelijk en kan niemand je meer wat maken, inclusief de overheid.

 

 

Wanneer ben jij Financieel vrij?

Ik hoor graag jou verhaal en ben benieuwd wanneer jij financieel onafhankelijk bent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.