Opzoek naar een pandje voor de verhuur anno 2019

Opzoek naar een pandje voor de verhuur in 2019

Photo by Lesly Juarez on Unsplash

Opzoek naar een pandje voor de verhuur anno 2019

Mijn appartement wat ik in de verhuur heb is inmiddels volledig afbetaald. Dus was het tijd voor een nieuw huisje of appartementje voor de verhuur.

Op naar de hypotheekadviseur..

Om de mogelijkheden te bekijken ging ik naar twee hypotheekadviseurs, mijn eigen adviseur in Eindhoven die tevens een vriend van me is en een tweede om te zien of er nog andere opties waren.

Opties waren er vollop, omdat ik een pand helemaal af heb gelost had ik de mogelijkheid deze te herfinancieren voor een rente van ongeveer 2,8 procent en evt een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten bij Nationale Nederlanden. We kwamen bij Nationale Nederlanden uit omdat deze bovenal de kleine particuliere belegger financiert met een klein aantal panden.

Ik kon maximaal een pand zoeken voor 500.000 euro. Ik wilde niet zo’n groot bedrag lenen (te veel risico naar mijn mening) en besloot opzoek te gaan naar een huisje in Eindhoven van 250.000 euro. Dan kwam ik volgens berekeningen uit op ongeveer 7 procent rendement.

Vol goede moed ging ik op zoek….

Vol goede moed ging ik op zoek een half jaar lang. Funda 2x per dag checken was standaard, sites van makelaars bekijken en de site van Trudo hield ik ook nauwlettend in de gaten. Woningcoöperatie Trudo verkoopt soms ook koopwoningen voor een vaste taxatie prijs, je kan niet hoger en niet lager bieden. Wel zo duidelijk.

Van de meeste panden die ik tegen kwam was de prijs te hoog. Soms zat er een parel tussen, maar daar kwamen dan ook meer dan 50 mensen op af. Zo liep je regelmatig door een huis heen met 50 anderen stellen, soms zelfs nog inclusief makelaar elkaar te verdringen in de badkamer. Hier ging de slogan “hoe meer zielen, hoe meer vreugd” niet op.

Eindelijk een leuk pandje gevonden!

Ik had een leuk appartementje gevonden op de begane grond, van de buitenkant was het niet bepaald mooi, maar het tikte veel van mijn vereiste af.

 • Ruim voldoend punten in het puntensysteem van De Huurcommissie
 • Mooie prijs 225.000
 • Mooi rendement
 • Hoeft niet meer veel aan te gebeuren
 • Goede VVE met een mooi 30 jaren plan

Ook hier liepen we weer met 80 man hutje mutje door het appartementje van 80m2 heen. Veel enthousiaste maar ook veel gefrustreerde aanstaande kopers liepen er rond. Sommige hadden duidelijk al 10x de boot gemist.

Mijn makelaar doet een bod namens mij

Namens mij doet mijn makelaar een bod van 17% boven de vraagprijs. Ging ik hoger dan dit dan moest ik teveel inleveren op mijn rendement.

Mijn makelaar en hypotheekadviseur maakte de voorwaarde van mijn bod zo goed mogelijk en het ging de deur uit want voor dinsdag moest het binnen zijn.

Dinsdag brak aan….

Dinsdag de dag dat alle bedingen binnen moesten zijn brak aan. Vol goede moed wachten ik het telefoontje van de verkopende partij af…. maar niets….

Woensdag nog steeds niets… en donderdag werd mij verteld dat een ander bod was geaccepteerd. Van hoeveel en met welke voorwaarde konden zij mij nog niet vertellen tot de financiering rond was.

Helaas pindakaas

We grepen wederom mis…

Na veel bezichtigingen en enkele biedingen hebben we voor nu de handdoek in de ring gegooid.

Het huidige klimaat wat nu aan het ontstaan is, waar beleggers zwaarder worden belast als ze geld gaan lenen voor een vastgoedbelegging helpt ook niet mee. Net als het puntensysteem van de huurcommissie wat steeds strenger word. Zo willen ze de WOZ minder zwaar laten mee tellen en ook de midden huur (die nu in de vrije sector valt) word in sommige steden al aan banden gelegd.

Wij gaan daarom ons plan aanpassen… maar de huizenmarkt in Nederland houden we voor nu even voor gezien….

Mocht jij wel in deze tijd mogelijkheden zien.. dan hoor ik dat heel graag. 🙂

6 Comments

 • mark joon Reply

  Hallo ik ben ook veel bezig met een pand te zoeken. Maar met de huidige wet en regelgeving veranderingen is dit inderdaad moeilijk. Toch lijkt het soms als ik 50% aflossingsvrij neem dat ik nog wel op een 7-9% cash on cash kan uitkomen. Rekening houdend met de nieuwe belasting wetgeving van 2022. Echter zijn dit berekeningen waarbij ik 8% boven de vraagprijs zit. Als dit voor meer dan 15% word overboden kom ik ook niet goed meer uit. Dus nu ik jouw verhaal lees vrees ik dan ook het ergste. Wachten is ook nog een optie voor de recessie maar dan loop je in die tijd wel rendement mis.

  Ik zit in een vastgoed chat wellicht heb je interesse om hier aan deel te nemen, groet.

  • De Gelukkige Investeerder Reply

   Hi Mark, wat leuk. Ik neem graag deel aan de chat. Ik stuur je een persoonlijk mail. Groet, DGI

 • Pieter Reply

  Hoi hoi, ik heb dit jaar (2019) twee panden kunnen aankopen met beide een goed rendement. Eén van de twee heb ik gemeubileerd en volledig ingericht te huur aangeboden, dat bleek een goede zet waardoor ik een hoger rendement kreeg. Ik heb belangstelling voor de chat-groep, ik zou in 2020 graag namelijk nog een pand willen kopen, ergens in de Randstad, exacte locatie maakt me niet zo veel uit, als het rendement maar goed is. Groet!

  • De Gelukkige Investeerder Reply

   Hi Pieter, ik ben nooit uitgenodigd voor de bovenstaande vastgoed chat-groep, maar als er meer gegadigde zijn kunnen we er misschien een opzetten. Groet, DGI

 • Fabian Reply

  Goedemiddag!
  De markt lijkt iets rustiger te worden, echter hoor je steeds meer over het middenhuur segment, en andere maatregelen om beleggers aan te pakken. Denk je er nog steeds zo over als in september 2019?
  Ook, hoe is je mening mbt panden kopen die al verhuurt staan?

  Ik hoop graag van je te horen! Relatieve beginner hier die met z’n eerste pand bezig is.

 • De Gelukkige Investeerder Reply

  Hi Fabian,
  Op dit moment denk ik er nog wel het zelfde over als in 2019. Maar aan de andere kant, als je een goed pandje ziet voor de verhuur en je kan een leuke cash flow realiseren zoals Mark en Pieter van hierboven, kan het natuurlijk zeker interessant zijn. Alleen wat er de aankomende jaren gaat gebeuren met middenhuur segment weten we niet…. dat maakt het wel spannend…
  Groet, DGI

Leave a Reply

Your email address will not be published.