Het taboe rondom geld en waarom dit verbroken moet worden

Het taboe rondom geld

Het taboe rondom geld

Over geld praten in het algemeen is in Nederland nog steeds een taboe. Geldzaken bespreken tussen collega’s, vrienden of familie vormt een grote uitdaging voor velen. Dat komt omdat geld geen gemakkelijk gespreksonderwerp is. Maar hoe komt dit? En waarom moet dit taboe zsm doorbreken worden.

 

Hoe komt het, dat op geld een taboe rust.

In Nederland denken wij al snel “Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg”. Geld is ‘zogenaamd’ niet belangrijk, en als je het hebt moet je daar vooral niet mee te koop lopen.

Maar geld is nou eenmaal iets waar we niet zonder mee kunnen. We gebruiken het dagelijks, we werken er voor en kopen er goederen van. Uiteindelijk bestaat geld alleen maar uit muntjes van ‘goedkoop’ metaal en briefjes van papier, die wij een fictieve waarde hebben gegeven.

Geld is niet meer en niet minder dan een gebruiksvoorwerp en je bankrekening is niet meer dan een paar getallen in een computer.

 

Geld is emotie

Maar waar komt die emotie dan vandaan als het over geld gaat? Omdat geld families uit elkaar kan drijven, het kan oorlogen veroorzaken en als een manipulatie middel worden ingezet.

Sommige mensen willen er zelfs alles voor opgeven zelfs hun integriteit, gezondheid en eigenwaarde. Geld kan dan ook gekke dingen met mensen doen, en daardoor heeft geld een lading emotie meegekregen waar je “U” tegen zegt.

Gelukkig kan geld ook hoop geven en kan het uiting geven aan creativiteit. Zo kan je met geld creëeren en dromen werkelijkheid maken.

 

Is geld “goed” of “slecht”

Geld is onschuldig, niet de wortel van het kwaad. Maar geld vergroot en ontmaskert iemands ware karakter. Een slecht mens kan slecht doen met geld, evenals een goed mens goed kan doen met geld.

Uiteindelijk is het niet dat fictieve geld wat we willen, maar het geen geld kan bieden zoals vrijheid, zekerheid, afwisseling en voldoening.

Geld is dus niet ‘goed’ of ‘slecht’ en het maakt je ook niet persé gelukkig of ongelukkig. Maar als je te weinig geld hebt om normaal van te leven dan kan geld een grote stress factor vormen in je leven.

Pas als je het niet hebt, ga je pas beseffen dat geld wel degelijk belangrijk is. Het voelt dan of een te weinig geld je leven beheerst. Je leeft van rekening naar rekening en kan maar net de eindjes aan elkaar knopen. Het gevoel van vrijheid kan dan soms ver te zoeken zijn. In feite heeft ‘geld’ jou dan in zijn macht.  Maar zou het niet fijn zijn om ‘geld’ in jou macht te hebben.

 

Waarom je dit taboe rondom geld moet doorbreken.

  • Geld is al sinds de middeleeuwen een taboe, omdat geld “slecht” zou zijn. Nu we weten dat dit een broodje aap is, word het hoog tijd dat we dit schadelijke taboe doorbroken.
  • Het niet bespreken van geld is schadelijk voor jou financiële kennis. Bespreek geldzaken met vrienden, collega’s en familie, alleen als je geld bespreekbaar maakt kan je van elkaar leren. Hoe regelen zij hun pensioen? Hun testament? Hoe komen zij aan passief inkomen? Waar krijgt je de beste hypotheek? Maar bespreek het vooral ook met mensen die financieel goed op weg zijn, dit advies kan “onbetaalbaar” zijn. Weeg altijd wel het goedbedoelde advies af, niet iedereen heeft evenveel verstand van geld.
  • Bespreek geldzaken om je eigen ervaring te bespreken en te delen. Je vrienden, collega’s en familie zullen je dankbaar zijn voor je tips en hulp. Door zoiets intiems te bespreken als geld versterk je de onderlinge band, en niet alleen met vrienden, familie en collega’s maar ook met je portemonnee.
  • Het bespreken van geldzaken verlaagd stress. Zeker als je minder goede financiële beslissingen hebt gemaakt is het goed om erover te praten. Dit lucht op en misschien kan iemand je helpen. Want van opkroppen word niemand beter en het is slecht voor je gezondheid.

Volg mij in mijn zoektocht naar complete financiële onafhankelijkheid. Spreek hierover met mij en met andere en bereik net als mij financiële vrijheid. Ik beloof je je word er een gelukkiger mens van!

Misschien vindt je de volgende artikelen interessant

Wanneer ben jij financieel onafhankelijk?

Activa vs Passiva. Dit simpele weetje kan je vermogen laten groeien.

Alle posts tot nu toe

Leave a Reply

Your email address will not be published.