Met Pensioenbeleggen bruto sparen voor later zonder vermogensbelasting te betalen

Pensioenbeleggen voor de oude dag

Pensioenbeleggen een makkie!

Heb jij de afgelopen 7 jaar een pensioensgat dan is pensioenbeleggen misschien iets voor jou.

Ook voor mensen in de WW en ZZPers hebben deze mogelijkheid. Want het lijkt nu nog ver weg maar hopelijk haal je je pensioen op een dag. Natuurlijk, wil je er dan wel lekker warmpjes bij zitten en niet een droge boterham op het menu hebben staan. Want of er over 20 a 30 jaar nog AOW is blijft de vraag?

En aangezien sparen allerminst aan te raden is door de lage rente en de hoge inflatie, kun je het maar beter investeren.

Waarom zou je gaan Pensioenbeleggen?

Omdat het bedrag wat je er in mag stoppen van je bruto spaarrekening gaat. Je hoeft er dus geen belasting over te betalen en het gehele bedrag kan worden ingezet om mee te gaan beleggen. Het lijkt me duidelijk dat als je met een groter bedrag kunt sparen dat het dan ook sneller kan groeien, jaar in jaar uit. Dit kan dan veel voordeel opleveren.

Een ander voordeel is dat je er geen vermogensbelasting hoeft te betalen over dit gespaarde bedrag, dit scheelt je jaar in jaar uit geld als je een vermogen hebt boven het van belasting vrijgestelde vermogen van 25,000 euro (2018)

Tot slot is er nog een voordeel, maar of dit voordeel er nog is als mijn pensioenleeftijd over meer dan 30 jaar aanbreekt bevalt te twijfelen. Nu betalen pensioengerechtigden beduidend minder belasting (nog. 20 procent) dan de werkende bevolking. Dus op het moment dat jou pensioenbelegging vrij komt betaal jij hier veel minder belasting over dan dat je nu zou doen. Dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Heb je een Pensioensgat?

We spreken van een pensioengat wanneer je onvoldoende pensioen hebt opgebouwd om na het bereiken van de AOW leeftijd rond te komen.

Maar hoe ontstaat een pensioengat?

 • Als je tijdelijk gestopt bent met werken
 • Als je werkeloos bent
 • Als je ZZPer bent
 • Je tijdelijk minder bent gaan werken
 • Als je geen pensioen opbouwt via je werkgever
 • Bij de overgang naar een andere werkgever.
 • Bij het hebben van een auto van de zaak. Dat zijn extra inkomsten die niet worden meegenomen in uw pensioenopbouw.
 • Bij een scheiding. Wanneer de ex-partner recht heeft op een gedeelte van je pensioen.
 • Als je één jaar of langer in het buitenland gewoond of werkt. Waardoor je een gedeelte mist van je AOW.

Of je de afgelopen 7 jaar een pensioengat hebt kun je berekenen op de site van de belastingdienst via deze link

Het nadeel van Pensioenbeleggen

Het grootste nadeel van Pensioenbeleggen is dat je het geld tot aan je pensioen kwijt bent. Zeker als je jong bent en nog zoveel andere dromen hebt als een huis kopen kan dat nadelig zijn. Het geld wat je in het Pensioenbeleggen stopt kan daardoor ook niet direct passief inkomen genereren. Investeer dat zelfde geld op een manier dat je wel passief inkomen opbouw, dan wordt je direct een beetje meer financieel onafhankelijk.

Maar voor mensen kan het ook een voordeel zijn omdat ze op deze manier niet het geld kunnen opmaken aan nutteloze aankopen. En je  pensioengat opvullen is natuurlijk nooit een slecht plan, want er is de vraag of er over 20 a 30 jaar nog zoiets bestaat als AOW.

Niemand weet zeker of er op langere termijn nog een belastingvoordeel is voor gepensioneerde. Maar is hij er tegen die tijd nog wel dan ben je echt spekkoper als je aan pensioenbeleggen hebt gedaan. En zo niet, dan heb je mooi met een bruto inleg kunnen sparen, zonder dat je over dat bedrag een cent vermogensbelasting hebt betaald. Lang niet slecht dus.

Het rendement hangt af van de groep indexfondsen en obligaties die jij kiest. Je rendement hangt ook af van wat de markt (De Beurs) doet. Het gemiddelde stijging van de beurs is 8 procent. Maar er zijn ook jaren waar je flinke verliezen worden gemaakt. Daarom is het verstandig om minimaal 10 jaar de tijd te hebben om te investeren, omdat je anders onder de streep kan uitkomen. Tevens is het verstandig een pakket indexfondsen samen te stellen die zo veilig mogelijk zijn door een zo’n breed mogelijke spreiding. Zodat je de stijgingen en dalingen van de markt volgt. Een voorbeeld van zo’n portfolio staat onderaan dit artikel.

Hoe gaat je te werk?

 • Pak je uniforme pensioenoverzichten (UPO’s) van 2010-2017 en kijk wat de “factor A” per jaar is geweest.
 • Pak je jaaroverzichten van 2010-2017 erbij
 • Ga naar deze link van de belasting en reken je jaarruimte uit? (Hier kan de instelling waar je wilt pensioenbeleggen je ook mee helpen)
 • Open een beleggingsrekening

DISCLAIMER & PRIVACYVERKLARING

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Kijk hier voor de volledige Disclaimer & Privacyverklaring.

Leave a Reply

Your email address will not be published.