Op zoek naar nieuwe huurders in de corona crisis

Op zoek naar nieuwe huurders in de corona crisis

Photo by Jacek Dylag on Unsplash

Op zoek naar nieuwe huurders…

Ik heb tot nu toe altijd de verhuur over gelaten aan een makelaar… maar dit keer dacht ik, misschien kan ik wel wat geld besparen door het zelf te doen?

Het is immers niet de eerste keer dat ik mijn pand in de verhuur zet, en aangezien ik mijn geld op dit moment op de beurs zie verdampen dacht ik nog eens extra goed na over deze toch wel grote uitgave om een makelaar in te huren.

Waar zet ik mijn advertentie neer…

Het liefst wilde ik iemand via via, dus het intranet en de Facebook site van mijn werk waren het eerste aan de beurs. Ik maakte een mooie advertentie. Maar geen reacties.

Dan maar even kijken wat voor Faceboek site’s er zijn waar je een appartement kan slijten… Er bleken er meerderen te zijn, op 5 van deze sites plaatste ik mijn advertentie. Er kwamen een stuk of 20 reacties binnen.

Ongeschikt….

Veel kandidaten villen direct af, veel hadden geen werk, waren student, of wilde met zijn 3tjes in het appartement. Niet iets waar ik op zit te wachten…. hmmmm dit bleek toch lastiger dan ik dacht. Zou het door de corona crisis komen…?

Ik verwijderde niet veel later alle advertenties.

Totaal onverwacht.

Tussen al die reacties, waar ik op misschien 1 a 2 reacties niets had, zat totaal onverwacht ook een makelaar. Deze was voor enkele verhuurders een appartement aan het zoeken. Dit was ideaal, hij verzorgde de achtergrond checks en het contract.

Ik google de hem, checkte zijn recensies, checkte of zijn email adres klopte en zijn telefoon nummers met de website van de makelaar die hij cleamde te zijn… maar alles leek in orde so far.

Gratis hulp van een professional

De makelaar werkt in dit geval voor de huurders. Maar op deze manier kon ik het uit handen geven zonder dat ik er voor hoeft te betalen. Eureka!

We belde enkele keren om het een en ander af te stemmen, ik had als eis dat ik wel alle stukke wilde inzien van de huurders.

  • Identiteit check
  • Credit check
  • Werkgeversverklaring
  • Werkgevers check
  • Netto inkomen

De makelaar vertelde dat hij hiervoor toestemming nodig had van de huurders, maar stemde hiermee in. Daarnaast wilde ik het contract zonodig aanpassen. Ook hier stemde hij mee in zolang de aanpassing redelijk waren.

Vervolgens stuurde ik hem alle info en foto’s toe van het appartement en wachte ik op de huurders die interesse hadden.

De rondleiding

De rondleiding nam hij mij ook uit handen… erg fijn. Maar wilde er uiteraard wel bij aanwezig zijn.

Leer momentje

Niet hoeven te betalen maar toch alles door een makelaar uit handen genomen. Met goede afspraken en iets beter opletten dan normaal kan dit je een hoop geld besparen.

Een makelaar die voor huurders werkt heeft nog altijd een naam hoog te houden in de makelaars wereld. Hij zal je niet opzadelen met slechte huurders, in principe.

Maar persoonlijk vindt ik het wel fijn alle stukken met mijn eigen ogen te zien (zoals identiteit,- credit-check, werkgeversverklaring, netto inkomen, etc) en het contract evt aan te passen waar nodig.

Contacten zijn voort huurder en verhuurder grotendeels wettelijk bepaald. Met wat kleine en uiteraard redelijke aanpassinkjes kom je waarschijnlijk een heel eind.

Was dit eenmalig geluk of is dit herhaalbaar.

Volgende keer ga ik het weer zo proberen, maar misschien had ik dit keer gewoon geluk.

Via Facebook ga ik het in ieder geval niet meer proberen. Ik zal dan direct makelaars benaderen die voor huurders werken. Geen idee of dat dan gaat lukken. Maar het is misschien het proberen waard….

Tagged under:

Leave a Reply

Your email address will not be published.