Beleggen bij Flatex. Echt Wunderbar?

"GRATIS" 100 euro verdienen als je gaat beleggen bij Flatex

Photo by Chris Li on Unsplash

Wat is Flatex?

Flatex is een Duitse broker die actief is sinds de jaren 80. Ze zijn zelfs een van de grondleggers van het online bankieren in Duitsland.

Flatex zit gevestigd in Frankfurt am Main. Frankfurt wordt gezien als de financiële hoofdstad van Europa.

Flatex heeft vandaag de dag 10 kantoren in Duitsland en Oostenrijk. Nederland is nu het 3de land waar Flatex voet aan de grond probeert te krijgen. Kortom ze bestaan dus al eventjes 😉

Is Flatex betrouwbaar?

Zoals veel van jullie weten beleg ik bij DeGiro, waar ik heel tevreden over ben. Maar Flatex, is een nieuwe speler op de beleggersmarkt in Nederland, die €0,- transactie kosten berekend.

Zoals je hebt kunnen lezen is Flatex geen ‘one day fly’, en zijn ze al sinds de jaren ’80 bezig. Dit alles en dat Flatex een van de grootste brokers is in Duitsland, gaf mijn persoonlijk wel vertrouwen.

Ook hebben ze de volgende prijzen gewonnen:

Helaas zit Flatex niet aangesloten bij de AFM, maar wel bij de vergelijkbare Duitse AFM: BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht)

De BaFin heeft strenge regelgeving en moet zich ook houden aan Europese regelgeving. Tevens heeft Flatex een deposito garantie van € 100.000 per klant. Dit betekend dat als de bank omvalt je je geld terug krijgt van de Duitse staat tot € 100.000 euro per persoon.

Is Flatex echt de goedkoopste?

Flatex zegt de goedkoopste te zijn…. maar is dat ook zo? Een rekening openen en aanhouden is gratis & de transactiekosten voor handelen in ETF’s zijn €0,-.

Tot zo ver zijn ze dus gratis, maar of ze echt de goedkoopste zijn durf ik met 100 procent zekerheid te zeggen. Sommige beweren dat er namelijk verborgen kosten zijn oa. in de spread.

Maar wat ik zelf ondervonden heb, dat daardoor sommige aandelen ook goedkoper zijn dan bij DeGiro. Dus dit kan ook in je voordeel werken.

Hoe kan Flatex gratis zijn?

Flatex verdient onder andere geld doordat ze commissie krijgen van partijen waarmee ze samenwerken. De eventuele provisies zitten verwerkt in de koers van de effecten bij aan- of verkoop. Dit heet ook wel spread.

Waar ik op letten tijdens mijn transacties op Flatex:

 1. Ligt de spead niet te ver uit elkaar. Ofwel is het aandeel niet te duur? Ik zelf handel tijdens kantooruren wanneer DeBeurs in Berlijn (Tradegate) open is, want daarbuiten lijkt de spread groter te zijn. Ofwel, buiten kantooruren lijkt het erop dat je meer betaald.
 2. Wanneer ik een order doe let ik erop dat ik een “limiet” instel onder het kopje “ordertypen”. Zodat ik niet met onverwacht hoge kosten kom te zitten.
 3. En tot slot vul ik onder het kopje “limiet” de prijs die ik maximaal per stuk wil betalen. Een goede richtprijs vind ik persoonlijk de weergegeven laatkoers.

Het nadeel vond ik:

 • Dat je goed op moet letten of je niet te veel betaald (de spread niet te groot is, zie hierboven punt 1) Maar sommige aandelen waren ook goedkoper dan bij DeGiro. Dus dit kan ook in je voordeel werken.
 • Dat je altijd een limiet moet instellen.
 • Dat je het beste op werktijden kunt handelen en niet daarbuiten.
 • Niet aangesloten bij de AFM

De voordelen:

 • De kosten om te beleggen in zijn 0,-
 • Er zijn geen vaste kosten en geen opstart kosten
 • Aangesloten bij de Duitse AFM: BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht) De BaFin heeft strenge regelgeving en moet zich ook houden aan Europese regelgeving.
 • Deposito garantie tot €100.000 per klant
 • Ze hebben een Nederlandse helpdesk. Tel: +31 20 – 262 86 77
 • Flatex beloofde mij 100 euro als welkomsbonus, deze kreeg ik binnen 3 dagen op mijn rekening. Supertoll & betrouwbaar.

Tot zover mijn ervaring…  ik ga voorlopig door met beleggen bij Flatex.

Ik hoor graag jou ervaring en mening!

DISCLAIMER & PRIVACYVERKLARING

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Kijk hier voor de volledige Disclaimer & Privacyverklaring.

Leave a Reply

Your email address will not be published.