Legaal belasting ontwijken. Hoe doe je dat?

legaal belasting ontwijkt

 

Legaal belasting ontwijken is niet langer voor de allerrijkste ter wereld.

Er is de laatste jaren vaak in het nieuws dat multinationals geen tot bijna geen belasting betalen. Ze ontwijken op een legale, maar zeer ingewikkelde manier belasting. Tot grote frustratie van vele kleine ondernemers en mensen in loondienst.

Ikea, Starbucks, ABN AMRO, Apple en menig andere multinational gebruike deze methode al jaren om belasting te ontwijken. Maar ook sterren zoals U2 maken van deze belasting truc gebruik.

Jan Versteegh laat in het BNN programma “Jan de Belastingman” zien dat legaal belasting ontwijken ook voor de gewone ondernemer ook mogelijk is.

Hij wil hiermee een statement maken, dat het niet eerlijk is dat de gewone man netjes belasting betaald. Terwijl de multinationals geen tot bijna niets aan belasting betalen.

Met een groep ondernemers richt Jan daarom het merk “De Dikke Vinger” op.

De Dikke Vinger is gevestigd is in een belastingparadijs. Een belastingparadijs is een land waar bijna geen of helemaal geen winstbelasting betaald hoeft te worden. Voorbeelden van zo’n belastingparadijs zijn Guernsey of Bermuda. De Dikke Vinger zal dan ook zich in een van deze landen zich vestigen. Het is tevens makkelijk als het belastingparadijs, niet te ver van Nederland af ligt. Aangezien de aandeelhouders deel moeten nemen aan de aandelenvergadering van “De Dikke Vinger”.

Om deze belasting ontwijk truc toe te passen heb je minimaal 21 ondernemers nodig.

Met 21 ondernemers of meer, is ieder ondernemer voor minder dan 5 procent aandeelhouder van het merk “De Dikke Vinger”. Ben je minder dan 5 procent aandeelhouder van een onderneming dan hoef je van de Nederlandse wet geen belasting te betalen.

De ondernemers vallen dan met hun bedrijf onder het merk “De Dikke Vinger”. Het bedrijf betaald vervolgens elke ondernemer via het merk uit. En aangezien De Dikke Vinger in een belastingparadijs ligt hoeft hier geen winstbelasting in het gevestigde land zelf betaald te worden.

Jan Versteegh wil hiermee politiek Den Haag wakker schudden.

Nu ook ondernemend Nederland deze truc gaat gebruiken, kunnen er twee reacties komen vanuit de overheid. Optie één er gebeurd niets, in dat geval blijven de multinationals belasting ontwijken. Maar tevens zal ook heel ondernemend Nederland deze mogelijkheid hebben. Het gevolg is dat alle mensen in loondienst de grootste of alle lasten gaan dragen.

Optie twee is, dat de wetgeving word aangepast. De multinationals kunnen dan de belasting niet meer ontwijken en moeten ook belasting gaan betalen, net als iedereen. Zou dit gebeuren dan betekent dat een enorme toename van extra geld voor de staatskas. Waardoor de rest van Nederland minder belasting hoeft te betalen. Beide uitkomsten zijn dus positief voor ondernemend Nederland. Maar de tweede optie zou het eerlijkste zijn voor iedereen, vooral voor degene in loondienst.

Maar het opzetten van deze belasting ontwijk truc, blijkt moeilijker dan gedacht.

Jan Versteegh reist zelfs af naar Guernsey, maar komt weer met lege handen terug. Veel grote bedrijven en multinationals willen niet dat ondernemend Nederland ook deze truc gaat toepassen. Omdat dat dit multinationals in gevaar brengt, wat kan immers het gevolg zijn als de wetgeving op dit gebied gaat veranderen. Kunnen de multinationals hun belasting ontwijk truc dan nog blijven toepassen?

Of het Jan Versteegh gaat lukken, kun je in de volgende aflevering zien van “Jan De Belastingman”.

Jan de Belastingman is iedere donderdag om 20.55 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Erg vermakelijk, dus zorg dat je het niet mist!

Heb je gister de aflevering gemist, dan is deze terug te kijken via deze link

 

 

Tagged under:

Leave a Reply

Your email address will not be published.