Investeren op De Beurs of in Vastgoed?

Investeren op De Beurs of in Vastgoed?

Investeren hebben mijn ouders niet mee gekregen vanuit huis

Alle financiën in mijn ouderlijk huis werden beheerd door mijn vader. Mijn moeder wilde daarentegen niets met geld te maken hebben, in haar hoofd is geld iets waar veel ruzie over word gemaakt. Dit komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Toen zij een klein meisje was werd er veel ruzie gemaakt over geld bij haar thuis, dit heeft zijn sporen achtergelaten. Waardoor zij geld ziet als iets slechts wat veel kapot maakt.

Daarom nam mijn vader alle financiën op zich. Mijn vader is een intelligente man, die echt alles van computers weet, maar nooit heeft geleerd hoe je met geld om moet gaan. Dit had hij van huis uit niet meegekregen en op school leer je dat helaas ook niet. Je kunt het ze dan ook niet kwalijk nemen. 

Mijn ouders waren hele harde werkers. Vooral mijn vader heeft zijn hele leven netjes gespaard voor zijn oude dag. Één maal in zijn leven is hij in het diepe gesprongen, met een niet zo vrolijke afloop. 

Waar ging het mis?

Door vrienden werd hij in de jaren 90’ aangestoken om aandelen te kopen, hij had er nog nooit iets over gelezen, maar volgens vele was er toen veel geld te verdienen op De Beurs. Verblind door dollartekens, kocht hij een tiental verschillende aandelen, spreidde zijn portefeuille van aandelen niet goed, en ging hard met de crash in 1995 mee naar beneden. Kon zijn angsten toen niet bedwingen en stapte uit op het slechtste moment denkbaar. Hier verloor hij dik 100.000 euro mee. Een goot deel van zijn vermogen waar hij hard voor had moeten werken was in een klap weg. 

Ik kan me dit nog herinneren als de dag van gister, ik was toen 14 jaar, en weet nog goed dat mijn vader in zak en as zat. Op dit moment maakte geld of eerder het verliezen van geld de hele familie tijdelijk diep ongelukkig. 

Gelukkig is geld daarentegen maar geld, en zijn mijn ouders er financieel grotendeels weer bovenop geklommen.

Hierdoor heeft mijn vader mij al jong een waardevolle les geleerd.

Al vroeg leerde ik dat investeren een risico kan zijn en dat je goed moet weten wat je aan het doen bent, anders kan het je duur komen te staan. Je kunt een hoop geld verdienen, maar vooral verliezen als je niet weet wat je aan het doen bent. Natuurlijk weet iedereen dat, maar om het echt mee te maken en de gevolgen ervan te ondervinden. Besef je het pas echt.

Toen ik een jaar of 14 was gaf mijn vader mij ieder jaar geld voor aandelen op mijn verjaardag. Een geweldig cadeau waar ik veel van heb geleerd.

Ik investeerde mijn geld voornamelijk in Index fondsen, en ging tegelijkertijd met mijn vader onderuit in de beurscrash. Maar aangezien het gekregen geld was, speelgeld, maakte ik me er minder druk om. Ik besloot, deels uit luiheid, het maar gewoon te laten staan tot het weer gestegen was. Na een aantal jaar was ik uit de dip en had ik zelf een winst behaald.

Ik hoop dat ik ooit mijn eigen kinderen dit kan meegeven. Maar naast geld voor index fondsen en obligaties, geef ik ze tevens goede boeken over investeren. Want kennis is alles bepalend voor succes.

Een betere leerschool had ik niet kunnen wensen.

Met investeren op De Beurs is zeker winst te behalen, maar je moet wel weten wat je aan het doen bent. Ik investeer nooit in aandelen, maar altijd in Index fondsen. Maar vastgoed is altijd mijn eerste keus, omdat het tastbaar is en ‘echt’ bestaat. Maar omdat een spreiding van je vermogen altijd aan te raden is, staat investeren in Index fondsen en Obligaties met stip op twee.

De aandelenmarkt staat nu al erg hoog, en sommige bekende investeerders oa. Jim Rogers voorspellen in de nabije toekomst een enorme crisis. Dus stel dat de markt weer instort in de toekomst, dan is dat voor mij weer een moment om fors te investeren. Ook al moet ik wel toegeven dat De Beurs onvoorspelbaar is en het beste instapmoment eigenlijk niet te timen is. Ben ik toch zo eigenwijs dat ik het ga proberen. 😉

Als je gaat investeren op De Beurs, spreid je portefeuille zo veel mogelijk dmv Index fondsen. En beleg voor de langere termijn, minimaal 15jaar. Heb je die tijd niet, dan zou ik persoonlijk niet gaan beleggen op de beurs omdat het risico dan fors toeneemt. Ik hou persoonlijk niet van veel risico nemen, laat staan speculeren of gokken. Ik wil zekerheid, en mijn risico zoveel mogelijk beperken.

Daarom investeer ik in vastgoed & op De Beurs

Vandaag de dag haal ik ongeveer 50 procent van mijn inkomen uit vastgoed, dit is passief inkomen. Dit passieve inkomen kan je ook uit dividend krijgen van beleggingen op De Beurs, maar ik beleg voornamelijk in ETF’s zonder dividend (en natuurlijk in obligaties om minder risico te nemen). Ik maak daardoor wel winst op De Beurs, maar ontvangt geen passief inkomen elke maand, dat vindt ik persoonlijk wel een min puntje.

Het fijne aan vastgoed is een huis zal altijd wat waard blijven, ook in een tijd van crisis. De huur die je ontvangt blijft in tijden van crisis zelfs hetzelfde. Waardoor jaarlijks veel rendement te behalen is, oa in de vorm van een passief maandelijks inkomen. Zo kan één woning die je verhuurt wel €1000 aan passief inkomen per maand opleveren.

Lossen Aandelen van bedrijven, kunnen oplossen en niets meer waard zijn als een bedrijf failliet gaat. ETF’s zijn heel veel verschillende aandelen in een mandje, het kan daardoor wel in prijs dalen, maar geheel verdwijnen is eigenlijk niet mogelijk. Waardoor ETF’s over het algemeen een veiligere keuze zijn.

Beleggen op De Beurs kost echt bijna geen tijd als je passief belegt. Vastgoed daarentegen kan een hoop werk zijn. Maandelijks ben je er gemiddeld met één woning twee uur bezig. Tenzij, er natuurlijk iets fout gaat zoals huurders die niet betalen of een huis wat onderhoud nodig heeft. Dan kan de investering plots heel veel tijd en geld kosten. Er is overigens wel een mogelijkheid om je vastgoed beheer uit te besteden aan bijvoorbeeld een makelaar, dit kost geld, maar bespaard je tijd.

Bescherm jezelf tegen inflatie door te investeren

De stijging van de huizenprijzen of beleggingen op De Beurs gaat vaak hand in hand met de inflatie van het land. Dit is niet het geval met spaargeld op de bank, waardoor de koopkracht van je geld als het ware afneemt. Investeren in vastgoed, maar ook investeren op De Beurs beschermt je als het ware tegen deze inflatie.

De voordelen en nadelen van vastgoed.

Misschien wel het grootste plus punt van vastgoed is dat je met geleend geld kan investeren. Waarbij je bij de aankoop van aandelen alles zelf moet bekostigen, en niet naar de bank kunt stappen. Kun je bij de aankoop van een vastgoedbelegging 70 procent lenen van een bank. Hierdoor gaat je rendement flink omhoog, omdat je immers minder eigen geld gebruikt. Maar ook het risico word hierdoor iets groter. Hoe het komt dat je met geleend geld meer rendement behaald word verder uitgelegd in het blog “Met de Hefboomwerking meer rendement in vastgoed”.

Vastgoed heeft naast voordelen ook nadelen zo is het kopen een langer en ingewikkelder proces dan investeren op De Beurs. Aandelen heb je binnen een paar klikken met je muis gekocht, terwijl een huis kopen maanden kan duren. Het zelfde geldt voor de verkoop. Ook is de verkoopsprijs van aandelen heel duidelijk, maar moet je bij de verkoop van je woning maar ongeveer schatten wat je er uiteindelijk voor krijgt. Tevens is leegstand een heikel punt in vastgoed, een maand geen huur, betekend een grote hap uit je rendement. Daarom is o.a. de locatie van het pand zo belangrijk.

Een ander nadeel van vastgoed is dat je geld vastzit in stenen, wil je bij je geld dan zal je het pand moeten verkopen. Met aandelen is het makkelijker 10 procent van je aandelen te verkopen, je huis kan je moeilijk voor 10 procent verkopen. Het geld wat je investeerde ben je dus voor langere tijd kwijt, maar daarvoor in de plaats krijg je wel maandelijks passief inkomen.

Maar misschien wel het grootste nadeel van vastgoed is, dat je er redelijk wat kapitaal nodig hebt om te beginnen. Meer dan 30% van de verkoopprijs van een huis. Met beleggen op De Beurs kan je al starten vanaf 50 euro!

Dus wil je gaan investeren in vastgoed of op De Beurs, lees je dan goed in.

Maar win ook persoonlijk advies in, en praat met mensen die jou voor zijn gegaan, want je moet wel weten wat je aan het doen bent. Je kunt immers veel geld verliezen.

Maar als je weet wat je doet, kun je geld verdienen met vastgoed of op De Beurs. Zowel investeren in Vastgoed als in De Beurs heeft voordelen en nadelen. Dus de vraag is wat past het beste bij jou?

Wat je ook kiest er blijft altijd een risico bestaan, maar hoe meer je weet hoe gecalculeerder je een risico kunt nemen. Want daarentegen je hele leven sparen levert ook een enorm risico op, want door de inflatie word je geld elk jaar minder waard. Of je dan uiteindelijk genoeg hebt kunnen sparen om met pensioen te gaan? Dat is dan zeer de vraag.

Tot slot, spreid je vermogen, stop niet al je eieren in een mandje!

Mijn favo boek over beleggen:

DE BELEGGINGSILLUSIE

De meeste vermogensbeheerders en beleggingsfondsen beloven veel geld voor je te verdienen. Ze blijken echter een groot deel van het rendement van hun klanten naar zichzelf toe te trekken en op de lange termijn doen ze het daarom bijna zonder uitzondering slechter dan de markt. Toch blijven beleggers op grote schaal hun geld aan ze toevertrouwen.

Hoe kan dat? In De beleggingsillusie beschrijven Marius Kerdel en Jolmer Schukken beknopt en op vlotte wijze hoe er door de beleggingsindustrie een geraffineerde illusie in stand wordt gehouden. Door onze emoties aan te wakkeren en kosten te verbergen, verleiden ze ons keer op keer om die illusie na te jagen. Dat levert aantrekkelijke inkomsten op voor de vermogensbeheerders maar leidt tot hoge kosten voor beleggers. Die kosten zijn zo aanzienlijk dat beleggers uiteindelijk vaak meer dan de helft van hun opgebouwde vermogen afdragen aan hun financiële ‘helpers’. Gelukkig bieden de auteurs ook een oplossing. In drie stappen leggen ze uit hoe je je vermogen met een passend rendement kunt laten groeien. Kortom: de handleiding voor elke belegger die een crisis wil overleven.

Mijn favoriete site over beleggen:

https://www.financieelonafhankelijkblog.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published.