Nieuwbouw vs Bestaande bouw voor de verhuur

Nieuwbouw vs Bestaande bouw

Abbie Bernet

Nieuwbouw vs Bestaande bouw

Wil je straks het liefst een monumentaal pand verhuren, een schattig klein huisje uit 1910 of een strakke nieuwbouw appartement? Dat is natuurlijk helemaal jou keuze. Maar de vraag is wat is het meest rendabel?

Zo heeft nieuwbouw minder onderhoud nodig dan een oud gebouw. En is een ‘gewoon’ oud gebouw weer goedkoper om op te knappen als een monumentaal gebouw.

Nog een voordeel van nieuwbouw is dat de VvE kosten vaak stukke lager zijn. Dit komt omdat nieuwbouw nu eenmaal goedkoper is in onderhoud. Dat is heel gunstig omdat je daardoor een een hoger rendement kunt behalen.

Nieuwbouw mag dan minder charme hebben dan een mooi oud of monumentaal pand. Voor een huurder is nieuwbouw erg prettig en comfortabel wonen. Omdat nieuwbouw beter geïsoleerd is. Het is daardoor warmer en goedkoper om in te leven. Dit zie je tevens terug in het energielabel.

 

Het Energielabel

Omdat het energielabel fors meetelt in Het Woningwaardestelsel van de Huurcommissie, en een hoog energielabel veel punten oplevert. Is nieuwbouw erg aantrekkelijk voor de verhuur. 

Maar dat neemt niet weg dat oude gebouwen ook heel rendabel kunnen zijn voor de verhuur, zolang je maar in die vrije sector terecht komt. In de vrije sector terecht komen met een oud pand is wel net iets moeilijker dan met nieuwbouw. Dit komt omdat je minder punten scoort op het energielabel en het bouwjaar met oud bouw vs. Nieuwbouw .

Maar een goed rendement behalen met Oudbouw is zeker niet onmogelijk, omdat de prijs vaak gunstiger is tov Nieuwbouw. Waardoor je bij Oudbouw vaak meer vierkantemeters krijgt voor je geld. Deze vierkantemeters leveren ook weer Woningwaarde punten op.

Rijksmonument

Een uitzondering daarop is een rijksmonument, hier krijg je buitengewoon veel Woningwaarde punten voor van de Huurcommissie, waardoor kleine appartementen van 40m² in de vrije sector kunnen vallen. Zo kan een rijksmonument kansen opleveren. Maar hou bij een monument altijd rekening met de hoge onderhoudskosten!

Via de onderstaande link kan nagegaan worden of het een rijksmonument betreft:

https://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl

Ook een beschermd stadsgezicht levert extra punten op, maar fors minder als een rijksmonument. 

Of een woning een stadsgezicht betreft kan nagegaan worden bij de betreffende gemeente, vaak is deze informatie ook online te vinden.

 

Conclusie

Het belangrijkste is dat je in de vrije sector terecht komt met je verhuur pand, en dat je de eventuelen renovatie kosten kunt betalen. Dus uiteindelijk maakt het niet uit.

Bedenk wel dat nieuwbouw wat minder onderhoud nodig heeft, en dus minder aandacht. Dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen en vaak goedkoper.

Dus heb je de keuze tussen twee panden, die alle twee in de sociale sector vallen met de zelfde aankoopprijs? Dan zou ik kiezen voor nieuwbouw. Maar met oudbouw heb ik veel geld verdient, dus staar je ook niet blind op Nieuwbouw.

Leave a Reply

Your email address will not be published.