Hoeveel vierkante meters is ideaal voor de verhuur?

Meetlint om vierkante meters op te meten

 

 

Vierkante meters / NEN 2580

Een woning bestaat altijd een bepaalde hoeveelheid vierkantenmeters. Zo is de huiskamer bijvoorbeeld 38m² en de badkamer 5m². Maar niet altijd tellen alle vierkantemeters officieel mee. Heb je een slaapkamer met schuinen wanden, dan stelt al het vloeroppervlak met een hoogte onder <0.5m niet mee. En zo zijn er nog meer regels, als je met de officieel methode het aantal vierkantemeters van een woning wilt bepalen. Deze meetmethode wordt de NEN 2580 genoemd.

De NEN 2580 is dan ook een bepalingsmethoden om de leefbare vierkante meters van een woning te bepalen. De NEN 2580 geeft aan het verhuurbaar vloeroppervlak voor verhuurders. Je ziet regelmatig op een huizensite 80M² gemeten volgens richtlijnen NEN 2580. Dan weet je dat de woning ook echt 80M² is. Van de meting moet dan ook een officieel certificaat aanwezig zijn. Als er bij de advertentie staat 80M² en de NEN 2580 word vervolgens niet vermeld. Dan kun je er vanuit gaan, dat het vloeroppervlakte niet correct is opgemeten en vaak in werkelijkheid kleiner is. Ben je geïnteresseerd in een pand, en staat de NEN 2580 niet aangegeven, meet de woning dan altijd zelf in, je hoeft dit niet professioneel te laten doen want dat kost onnodig geld. 

Klopt de vierkante meters na de koop niet, en blijkt je appartement 10M² kleiner te zijn, dan ben je daar zelf verantwoordelijk voor. Jij bent namelijk verantwoordelijk vóór de koop, de vierkante meters na te meten.

 

Vierkante meters en verhuur

De hoeveelheid vierkante meters is erg belangrijk bij de verhuur want deze kunnen bepalen of het appartement in de vrije sector verhuurt mag worden of niet.

De NEN 2580 opmeten geheel foutloos is in sommige gevallen erg ingewikkeld, en is ook bij de koop van een woning niet nodig.  Wat wel van groot belang is in de meeste gevallen bij de verhuur van een woning, is dat de woning in de vrije sector valt. (zie ook het artikel: De Huurcommissie, let erop bij de verhuur van je woning! ) Doe daarom altijd goed de berekening op de site van De Huurcommissie en ben er zeker van dat jou woning in de vrije sector valt. 

 

Waar geeft De Huurcommissie punten voor

Wat van belang is voor De Huurcommissie is de maat van alle kamers in het huis. Hoe groot is de kamer, de badkamer, de leuke, de slaapkamers, etc. Ook word er gekeken naar de leefbaarheid van een ruimte, heb je bijvoorbeeld een schuin dak (vaak op de bovenste verdieping het geval in de nok van het huis) dan mag je deze vierkante meters alleen meerekenen als ze hoger zijn dan  >0,5m. Ook zal je merken dat de vierkante meters van de meterkasten, ingebouwde kastruimte, hallen, gangen, trappen, wc, vide etc niet meegerekend worden.

Voor elke leefbare ruimte krijg je in Het Woningwaarderingsstelsel één punt. Voor elke vierkante meter tuin, berging of tuinhuis krijg je een half punt. 

Als het goed is heb je al met het puntensysteem van de De Huurcommissie gespeeld en zo al inzicht gekregen wat van belang is kwa vierkantemeters van een woning voor de verhuur. Zo niet, zie ook het artikel: De Huurcommissie, let erop bij de verhuur van je woning!

 

Eenpersoonshuishoudens

Je hebt kunnen lezen in het artikel Wat is de beste locatie voor vastgoed? dat eenpersoonshuishoudens de motor achter de groei vormen in de toekomst. Probeer je hierop te focusen.

Dus wat weten we over een eenpersoonshuishouden? Deze woningen zijn over het algemeen tussen de 50M² en 100M². Meer heb je ook niet nodig in je eentje. Zoek dan ook een woning tussen de 75M² en 100M².

50M² is wel erg klein tenzij je in Amsterdam iets wil kopen voor de verhuur. Met een grotere afmeting kom je ook net iets beter uit, wanneer je het gaat berekenen in het puntensysteem van de Huurcommissie.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.