Exponentiële groei is het best bewaarde geheim.

Exponentiële groei Albert Einstein

Exponentiële groei is het best bewaarde geheim

en de rede dat je NU moet beginnen met Investeren!

 

Albert Einstein zei

“Compound interest is the eighth wonder of the world.

He who understands it, earns it … he who doesn’t … pays it.”

 

Wat Albert Einstein hiermee bedoeld kun je in dit artikel lezen. Pas wel op, want door het lezen van dit artikel kan je erg rijk worden 😉

 

Wat is exponentiële groei?

Exponentiële groei kun je vergelijken met celdeling.

Je begint met 1 cel, die deelt zich in 2 cellen, vervolgens delen die cellen zich weer in 4 cellen, dan in 8, 16, 32, 64, 128, 256 cellen.

De horizontale lijn in de grafiek hieronder staat voor de hoeveelheid geld, of in dit geval de hoeveelheid cellen. Het aantal cellen blijft zich verdubbelen. Daardoor neemt de groeisnelheid van de cellen toe naarmate de tijd vordert, en deze groei noemen we exponentiële groei.

Onderaan dit blog vindt je een mooi filmpje waar dit geïllustreerd wordt met water. Maar nu gaat het niet om cellen of om water maar om geld. Geld of vermogen kan namelijk net als cellen exponentieel groeien. Je vermogen groeit dan sneller en sneller als de tijd vordert. Zie hieronder de grafiek van exponentiële groei.

 

 

exponentiële groei

 

 

 

 

 

 

Daarom moet je zo jong mogelijk beginnen

Dat wil zeggen hoe jonger je begint met investeren, hoe meer tijd je hebt om je vermogen te laten groeien. Wil je zoveel mogelijk voordeel halen uit exponentiële groei begin dan NU met investeren! Het is echter nooit te laat.

Ben je 60 dan wilde je dat je op je 50ste was gaan begonnen met investeren. Ben je 50 dan wilde je dat je op je 30 ste was begonnen. En ben je 30 dan wilde je dat je op je 20ste was begonnen. Hoe dan ook, het is nooit te laat, verspil geen tijd meer en begin vandaag!

 

Voorbeelden:

  • Een 25 jarige die op zijn 60ste 1 miljoen gespaard wilt hebben, moet elke maand vanaf zijn 25ste 880,21 investeren.
  • Een 35 jarige die op zijn 60ste 1 miljoen gespaard wilt hebben, moet elke maand vanaf zijn 35ste 1679,23 in verteren.
  • Een 45 jarige die op zijn 60ste 1 miljoen gespaard wilt hebben, moet elke maand vanaf zijn 45ste 3741,27 in verteren. Dat is bijna 4x zoveel de 25 jarige nodig heeft. Dit is dan ook de rede dat je vroeg moet beginnen met investeren. 880.21 is natuurlijk veel geld om maandelijks te investeren, zeker voor iemand van 25. Maar probeer eens 10 procent van je loon elke maand te investeren, met wat moeite is dat bijna wel voor iedereen mogelijk. Het effect kan van exponentieel groei kan enorm zijn ook al gaat het maar om een paar tientjes.
  • Had je die paar tientjes in de jaren 70tig in goud belegt dan was het 77x over de kop gegaan.
  • En had je 10.000 euro 20 jaar geleden in een indexfonds gelegd zoals Vanguard 500, dan was die 10.000 nu meer dan 43.000 waard geweest. Deze aandelen zijn een afspiegeling van de markt. Een veilige vorm van investeren, met een laag risico als minimaal 10 jaar de tijd hebt.
  • Want we hadden we geweten dat Apple of Bitcoin zo groot zou worden dan hadden we natuurlijk daar in geïnvesteerd. Maar dat is gokken, en heeft niets te maken met investeren. Had je 10.000 ingelegd dan was je nu minimaal multi-miljonair geweest. Maar dit soort risico’s is niet mijn steil. Je dan dus ook veilig vermogend worden doormiddel van exponentiële groei.

Zo zijn er nog 100den andere voorbeelden, want bijna alles word duurder over de jaren heen. Was vroeger een snoepje bij de kruidenier 1 cent, dan is het nu 20 cent. Dit komt door de oplopende inflatie.

Schulden groeien ook exponentieel

Voor schulden geldt het zelfde, heb je schulden dan kunnen deze door de rente die je hierop moet betalen exponentieel oplopen. Vandaar Einsteins woorden ” He who understands it, earns it… he who doesn’t … pays it”

Blijf daarom altijd ver weg van schulden. Sluit geen leningen af voor materialistische dingen, zoals een auto, een bed, etc. Heb je creditkaart schulden of vergelijkbaar los deze dan als eerste af. Hier worden toren hoge rentes voor gerekend.

Conclusie

Begin zo jong mogelijk met investeren, ook al gaat het maar om 10 euro per week. Het steven is naar minimaal 10 procent van je salaris. Maar haal je dat niet, dank dan niet “dan laat ik het helemaal maar zitten, dat investeren” want dan verlies je kostbare tijd.

Iedereen kan geld investeren. We leven in een heel welvarend land, waar zelfs de Nederlandse zwerver tot de 5% rijkste ter wereld behoord.

Er is altijd een manier… de vraag is hoe graag wil jij financiële vrijheid?

Kortom, waar een wil is is een weg.

Los wel eerst je schulden af, afgezien van je hypotheek. Want ook deze groeien exponentieel. Heb je geen schulden meer (afgezien van je hypotheek) begin dan met investeren.

 

Last but not least

Hieronder vind je nog een mooi filmpje van een illustratie van Exponentiële groei. Zeker de moeite waard om te kijken.

 

Andere artikelen die je misschien leuk vindt?

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.