Erfpacht & Verhuur, wie betaald?

Erfpacht op een verhuur woning, wie betaald dat?

Didier Weemaels

Erfpacht, een strop?

Maar wat is erfpacht eigenlijk en wie moet het betalen de huurder of verhuurder?

Erfpacht betekend dat je de grond waarop de woning staat huurt of pacht. Meestal pacht je deze van de gemeente, maar het kan ook particulier erfgoed betreffen.

In alle gevallen heb je liever een woning zonder enige vorm van erfpacht. Er is de laatste tijd ook veel te doen over erfpacht, omdat er veel onduidelijkheid is hoe erfpacht belast gaat worden in de toekomst.

Erfpacht in Utrecht en Amsterdam

In Utrecht zijn al voorbeelden waar de jaarlijkse erfpacht met 3000 procent omhoog is gegaan. Als dit zo doorgaat word een huis met erfpacht in de toekomst onverkoopbaar.

Het is eigenlijk heel gek, dat we dat verschil nu nog niet terug te zien in de prijs van woningen. Maar aangezien in de toekomst veel woningeigenaren de jaarlijkse canon (huur van de grond) niet meer kunnen betalen, zal dit zeker gaan veranderen.

Erfpacht op een verhuur pand, wie betaald dat?

Erfpacht mag alleen in de vrije sector worden doorberekend aan de verhuurders, dit moet natuurlijk wel in het huurcontract zijn vastgelegd. Laat daarom een huurcontract altijd door een professional maken.

Hou er rekening mee hoe hoger de erfpacht, hoe moeilijker je woning te verhuren is. Heb je een woning met erfpacht laat deze dan ten aller tijden door de huurder betalen.

Veel verhuurders die de erfpacht zelf betalen komen door de erfpacht stijging in de problemen, omdat ze meer jaarlijkse canon moeten betalen dan er huur inkomsten binnen komen. Maar ook de huurders die erfpacht moeten betalen kunnen door deze stijging in de problemen komen. En zit de huurder financieel in de problemen en kan deze de huur niet meer betalen, dan zit de verhuurder in de problemen.

Erfpacht kan voor zowel de huurder als de verhuurder een blok aan het been zijn, dus probeer het te vermijden. Persoonlijk zou ik nooit voor een woning gaan met erfpacht. Omdat erfpacht een onzekere factor is in de toekomst, die het rendement ernstig kan aantasten als het verkeerd uitpakt.

Pas op voor particulier erfpacht

Er zijn verschillende vormen van erfpacht, een van de meest omstreden vormen in particulier erfpacht.

Een hypotheek voor een woning met particulier erfpacht word zelfs niet meer door de banken gefinancierd. Daardoor zijn deze woningen vaak lager in prijs, maar ook bijna onverkoopbaar.

Banken willen particulier erfpacht meestal niet financieren omdat ze erg onvoorspelbaar kunnen zijn. Particulieren kunnen immers de kosten van de erfpacht plots omhoog bijstellen als dit contractueel is vastgelecht. Waardoor de koper en evt de huurder in grote problemen kunnen komen.

Particulier erfpacht kan een unieke kans bieden

Maar het kan zijn dat particulier erfpacht identiek de zelfde of betere voorwaarde heeft als gemeentelijke erfpacht. In dat geval kan zo’n woning heel interessant zijn.

Hou er wel rekening mee dat je een woning met particulier erfpacht, dus geheel zelfstandig moet financieren. Aangezien banken geen lening voor particulier erfpacht verstrekken.

Denk dus twee keer goed na voor je een woning koopt met particulier erfpacht. Laat een vastgoedadvocaat altijd goed de erfpacht regels nakijken, om problemen in de toekomst te voorkomen. Maar zijn de erfpacht regels redelijk, dan heb je misschien wel een unieke verhuur woning gevonden voor een mooie prijs!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.