Onderburen, De ondervloer & Verhuur

De ondervloer

Photo by Emma Frances Logan on Unsplash

 

Buren heb je in veel soorten of maten, onderburen, bovenburen, buren die naast je wonen, stille buren, lawaaierige buren, leuke buren, klagende buren en de ‘snoer’ vervelende buren. Maar wat voor buren het ook zijn probeer ze te vriend te houden. 

Door persoonlijk een band op te bouwen met de buren heb je minder gezeik. Een flesje wijn als ze overlast hebben gehad doet wonderen. Ook al heb je die herrie niet zelf gemaakt maar je huurder(s). Neem altijd verantwoordelijkheid en blijf in gesprek met je huurder(s) en de buren.

Voorkomen is beter dan genezen…

Maar om dit soort ongein zoveel mogelijk te beperken, gooi er een TNO ondervloer in. Tenminste, als je het appartement gestoffeerd oplevert (vloer en raam bekleding). 

In een huis of appartement op de begane grond is zo’n ondervloer natuurlijk overbodig. Maar heb je onderburen, dan is zo’n ondervloer wel belangrijk.

Natuurlijk is het in een appartement normaal dat je de bovenburen hoort, maar te veel geluid kan stress veroorzaken vooral bij de onderburen. Hakken, kinderen, lawaai in de avond of nacht leveren het meeste onrust op bij buren is mijn ervaring.

Ik ken al menigeen die voor geluid overlast verhuist is. En omdat een appartement erg gehorig kan zijn, worden er wettelijke eisen gesteld aan de ondervloer. 

Waarom een TNO ondervloer een must is?

Zo moet je een TNO goedgekeurde ondervloer hebben, hier ben je voor 80M2 al snel minimaal €800 voor kwijt. Altijd jammer om €800 aan iets uit te geven wat je niet ziet, maar hier kan je beter het zekere voor het onzekere nemen. Het komt gelukkig weinig voor dat een buurman gaat klagen, maar heb je niet een TNO gekeurde ondervloer en krijg je ruzie met je onderburen kan de rechter je dwingen om een TNO gekeurde ondervloer erin te leggen. Natuurlijk gebeurd dit in de praktijk zelden.

 

Tip!

Lever je de woning kaal op, zonder vloer of ondervloer. Dan is het aan de huurder zelf om hiervoor te zorgen en heb jij als verhuurder er niets mee vandoen. Wat natuurlijk het makkelijkste is, maar Expats willen liever een gemeubileerde woning met alles erop en eraan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.