Beurzen crashen door corona-paniek

Beurzen crashen door corona-paniek

Beurzen crashen door corona-paniek

Als eerste wil ik iedereen een goede gezondheid toewensen, in deze gekke en soms moeilijke tijden.

Ik snap het als je hoofd niet staat bij beleggen op dit moment. Maar voor wie nu in de rats zit en beleggersstress ervaart, wil ik op deze manier proberen toch wat gerust te stellen.

Wat moet je doen nu de beurzen crashen?

Is je strategie net als die van mij “lange termijn beleggen min. 10 jaar, de markt volgen door zo breed mogelijk te spreiden via EFT’s en Obligaties”?

Doe dan vooral niets anders dan dat je normaal doet.

Ik blijf maandelijks netjes inleggen in ETF’s en Obligaties net zoals ik elke maand doe. Ik verkoop niets, en koop niets meer dan normaal is voor mijn doen.

Ik verlies de ene dag geld op papier en de andere dag komt er geld bij op papier. Allemaal leuk of niet leuk, maar zolang ik niets verkoop, blijven het nummertjes op een computer.

Uiteraard kan dit wel stressvol zijn. Mannen hebben hier meer last van de vrouwen, dit is een testosteron dingetje. Maar zolang jij de markt volgt met ETF’s en Obligaties, zal de koers soms zakken en soms stijgen.

Wat kunnen we leren van het verleden?

Dat deze crash op De Beurs heel normaal is, en dat het niet de eerste keer is dat dit gebeurd.

Hoe lang duurt het tot de markt weer hersteld?

Uit het verleden kunnen we opmaken dat dit 2 maar ook 8 jaar duren. Maar uiteindelijk zien we dat de markt altijd weer hersteld. Soms moet je gewoon even geduld hebben.

Je ziet nu wel dat je altijd met geld moet beleggen wat je de aankomende 10 a 15 jaar niet nodig hebt. In het geval dat je dat niet hebt gedaan, dan kan je wel een probleem hebben op dit moment. Hou dus altijd cash voor noodsituaties.

Hoe groot moet mijn buffer zijn?

Dat kun je bereken op de site van het Nibut.

Heb je nog wat meer geruststelling nodig?

Dan wil ik het volgende artikel met je delen van het “Financieel Onafhankelijk Blog”, een van mijn favoriete blog’s. FOB legt haarfijn uit wat een beurscrash is en wat je moet doen op deze pagina.

Op deze site vindt je wat meer cijfers en uitleg, maar zijn advies is het zelfde als dat van mij. Want de strategie die ik er op nahoudt is identiek aan de strategie van Mr. FOB, dus wij liggen op een lijn wat dat betreft.

Nog een geruststellende Amerikaanse podkast die zeker het beluisteren waard is “Coronavirus Market Crash – Is This Time Different?” van Mad Fientist. Ook een topper uit de FIRE (Financial Independence, Retire Early) movement.

Mijn favo beleggings boek kan je zeker ook geruststellen.

Een dun maar zeer leerzaam boekje, waar alles in staat wat je moet weten als over beleggen.

DE BELEGGINGSILLUSIE

Tagged under:

Leave a Reply

Your email address will not be published.