Wanneer de bank je geen geld wilt lenen voor vastgoed

Als de bank je geen geld wil lenen voor vastgoed

Fachy Marín

Rijke tante?

Mocht het niet lukken via een bank, durf dan die rijke tante om een lening te vragen.

Dit laat je natuurlijk zwart op wit vastleggen bij de notaris. Je betaald je tante tevens een eerlijk rente percentage zodat ook hij er ook beter van wordt en de belastingdienst het niet ziet als een gift. Want als de belastingdienst het ziet als een gift, moet de gever hier belasting over betalen, iets wat niet wenselijk is in deze situatie.

Crowdfunding

Er zijn ook sites op het internet waar je geld kan lenen van particulieren, zoals ‘Samen in Geld’, ‘Funding Circle’ (voor bedrijven) en ‘Geldvoorelkaar.nl’. Deze manier van geld lenen is in opkomst, en word Crowdfunding genoemd. Alhoewel het nu nog in Nederland in de kinderschoenen staat, zal Crowdfunding de komende jaren alleen maar toenemen. 

Maar ook hier word net als bij een bank je inkomen getoetst en gekeken of je een BKR registratie hebt. Je moet namelijk kredietwaardig zijn om geld te kunnen lenen, ook als je leent van een particulier.

De rente word bepaald aan de hand van je kredietscore, en is vaak nog iets hoger dan bij een bank. Bij het Crowdfundingplatform ‘Samen In Geld’ heb je als nog een eigen vermogen nodig van minimaal 20 procent van de marktwaarde van het pand. Dus ook hier geldt, hoe meer eigen vermogen je meebrengt hoe makkelijker je geld kunt inzamelen van Particulieren. Particulieren willen zelf ook niet een te groot risico lopen als ze in jou gaan investeren.

Wil je via Crowdfunding geld bij elkaar krijgen voor een woning voor de verhuur, dan raad ik je aan “Crowdfunding voor Dummies” te lezen.

 

 

Werk samen met vrienden

Kijk eens of je vrienden hebt met de zelfde plannen, en zet samen een plan op om een vastgoedobject te kopen. Samen heb je uiteraard meer geld dan alleen. Zo kan je samen makkelijker die 30 a 40 procent ophoesten die je nodig hebt om bij de bank een lening te kunnen krijgen.

Als je met meerderen een pand gaat kopen, heet dat ‘kopen in onverdeeldheid’. Hier zijn uiteraard de procedures wat anders dan dat je alleen een woning koopt voor de verhuur.

Je kunt ook een bedrijf inschakelen die je daar mee kan helpen zoals bijvoorbeeld Brickfund. Deze service is uiteraard niet gratis. Dus zet wat extra geld opzij, wil je dit samen doen.

 

Gedeeltelijk een huis kopen

Deze methode waarbij in “onverdeeldheid” een woning word gekocht is alleen aantrekkelijk voor de verkopende partij als hij moeilijk zijn woning verkocht krijgt. Deze methode werkt daarom ook het beste in tijden van crisis. Waar kopers niet durven kopen en waar verkopers aan de straatstenen hun huis niet verkocht krijgen. Ze hebben bijvoorbeeld al een ander huis gekocht en zitten nu met twee Hypotheken in hun maag.

Aangezien vandaag de dag huizen als warme broodjes wegvliegen, kan je hier nu weinig mee maar in tijden van crisis liggen hier kansen. Dus krijgt een verkoper zijn huis niet verkocht, stelt dan voor om voor 70 procent de woning te kopen. De huidige eigenaar blijft dan voor 30 procent eigenaar van de woning.  Je bespreekt ook meteen over hoeveel jaar je de andere 30 procent van de woning koopt. Het aantal jaren bepaal je zelf en word vastgelegd in het koopcontract.

Vervolgens leen je die 70 procent bij de bank, en heb je zelf totaal geen eigen middelen nodig!

Stel, de andere 30 procent koop je over 10 jaar. Dan heb je dus 10 jaar om met het resterende bedrag op de proppen te komen, bijvoorbeeld uit passief inkomen wat je verdient met de verhuur van de woning.

Tot dat je de overige 30 procent koopt van de verkoper, blijven jullie beide eigenaar van de woning. Pas als je de laatste 30 procent koopt is de woning geheel van jou.

Dit is vrij complex, en als je deze manier wilt gaan toepassen moet je zeker de hulp inroepen van een vastgoed jurist die hiermee bekent is. Want ik ben hier absoluut niet mee bekend, en twijfel of het echt mogelijk is. Maar misschien is deze manier voor sommige het onderzoeken waard. Mocht je hier meer over weten, dan mag je me altijd mailen want ik ben reuze benieuwd of er mensen zijn die dit echt hebben gedaan.

Want als dit mogelijk is om op deze manier zonder of met weinig eigen middelen een woning te kopen voor de verhuur, dan kan dat zeker interessant zijn.

 

Eigen bedrijf? Vergeet de bank en leen geld uit je eigen BV.

Ga voor dit artikel naar deze link

Leave a Reply

Your email address will not be published.