Onverwachte Onderhoudskosten? Hou er rekening mee!

Onverwachte Onderhoudskosten? Hou er rekening mee!

rawpixel

Onverwachte Onderhoudskosten, zijn nooit leuk.

Reserveer daarom altijd een potje voor onverwachte onderhoudskosten. Het maakt niet uit of je het pand net hebt gekocht of al langer in je bezit hebt, onverwachte onderhoudskosten kunnen op elk moment opdoemen.

De WC kan het stuk gaan. Je boiler kan het begeven. Er sneuvelt een raam door natuur geweld of er is een lekkage. Als je geluk hebt valt het in je opstal verzekering, maar heb je pech dan draai je zelf voor de kosten op.

Zo kan je iets tegenkomen wat niet naar boven is gekomen met een bouwkundig rapport. Maar iets kan ook plots stuk gaan en vervangen moeten worden. Het is nooit leuk, maar ga je in het vastgoed, dan is het niet te vermijden. 

 

Mijn onverwachte onderhoudskosten

Zo kwam ik oa. onverwachts asbest tegen in de kit van mijn ramen, ik kon toen direct €5000 aftikken. Want asbest vinden kan een dure grap zijn.

Vanaf 1945 is asbest veelvuldig gebruikt in de bouw van woningen. Zo kan het voorkomen in dakbedekking, golfplaten, dakleien, rioolbuizen en zoals bij mij het geval was in isolerend materiaal. Asbest hoeft geen probleem te zijn, maar hou altijd rekening met onverwachte onderhoudskosten. 

 

Bouwkundig Keuring

Heb je de juiste vastgoedbelegging gevonden, dan is het raadzaam een bouwkundig rapport te laten maken. Dit rapport vermeld naast wat er moet gebeuren aan onderhoud, ook wat de kosten hiervan zijn.

Met veel plezier kijken we altijd “Ik vertrek” een programma waar mensen hun spullen pakken op weg naar een ander leven in het buitenland. Een fantastisch programma, waar vaak voor weinig geld een enorme woning wordt gekocht die op instorten staat. Ze denken dan dat ze nog wel een paar jaar kunnen doen met het dak, maar met de eerste regenbui krijgen ze de emmers niet aangesleept. De gehele vloer staat blank en het water gutst lang de elektrische tijds draden. 

Gert en Pien staan met de handen in het haar, dit hadden ze niet voorzien. De spaarpot is ook bijna leeg en manlief moet weer naar Nederland om een baantje te zoeken. 

Hadden ze een volledige bouwkundige keuring laten maken, dan was dit waarschijnlijk niet gebeurd. 

 

Conclusie

Je kan altijd onverwachte gebreken tegenkomen, maar met een Bouwkundige keuring is het grootste deel van de kosten duidelijk. Maar heb je je pand net gekocht of heb je hem al wat langer, het is altijd aan te raden een potje met geld klaar te hebben staan voor onverwachte onderhoudskosten.

Persoonlijk houdt ik altijd minimaal 5000 euro achter de hand. Maar heb je een heel studentenhuis wat je verhuurd, dan is 5000 euro niet genoeg. Dus bekijk in jou situatie wat je eventueel tegen zou kunnen komen, en reken ruim.

Ga dan na of dit eventueel betaald wordt door de Vereniging van Eigenaren (zit er genoeg geld in de pot), de opstalverzekering of draai je zelf op voor de onverwachte kosten op.

En denk altijd “Beter Safe Than Sorry”. Reken ruim, en heb liever te veel geld achter de hand dan te weinig. Want naast een potje voor de onverwachte onderhoudskosten is het aan te raden ook een potje te hebben voor leegstand of wanbetalers.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.