Het puntensysteem van De Huurcommissie

Het puntensystheem van de huurcommissie

Aan de slag met het puntensysteem van De Huurcommissie

Vorige week heb je het artikel kunnen lezen: De Huurcommissie, let erop bij de verhuur van je woning!

Mocht je dit blog nog niet hebben gelezen, dan raad ik je aan dit eerst even te lezen. Want in dit blog gaan we verder met adviezen hoe jij meer inzicht kunt krijgen in de puntentelling.

 

Doe je huiswerk

Doe je huiswerk voor elke woning die je potentieel interessant vind voor de verhuur, alleen dan krijg je echt feeling voor de puntentelling en voor welke woningen interessant zijn en welke totaal niet. Want valt jou potentiële huurwoning niet in de vrije sector maar in de sociale sector, dan is de kans klein dat je een goed rendement kunt maken.

Kom je boven de €710,68 (2017) uit, dan val je in de vrije sector met je huurwoning.

Je ziet dan wel een advies prijs staan, bijvoorbeeld €780 euro, maar daar hoef je je niet aan te houden, want dit is een advies prijs en geen maximale verhuurprijs. Van alle woningen die boven de €710,68 mag je de huurprijs helemaal zelf bepalen.

Dus ga aan de slag en krijg gevoel voor het puntensysteem. Dan zie je binnen een oogopslag of het huis in de sociale,- of in de vrije sector valt. Dit is een belangrijke voorspeller van je toekomstige rendement.

 

Opdracht: 

Ga aan de slag met het puntensysteem via de link hieronder:

  • Bereken de punten van je eigen woning.
  • Bereken de punten van een pand wat je geschikt lijkt voor de verhuur.
  • Speel met het puntensysteem en neem in je op waar je veel punten voor krijgt.

https://www.huurcommissie.nl/onderwerpen/huurprijs-en-punten/huurprijscheck-en-puntentelling/

Handig om te weten bij de berekening van de punten:

Definitie van een onzelfstandige woonruimte – hier heb je vaak geen eigen voordeur, en deel je het appartement of huis met meerdere mensen. De huur van een kamer is een voorbeeld van een onzelfstandige woonruimte

Definitie zelfstandige woonruimte – Een appartement of huis met eigen voordeur. Een appartement in een flat, is ook een zelfstandige woonruimte.

Een energielabel van de woning is op te vragen bij www.ep-online.nl ook de huurder kan het label daar opvragen. Het is verplicht om de toekomstige huurder in te lichten over het energielabel. Maar alhoewel het verplicht is, is er maar weinig tot geen controle hierop.

Maar het energielabel speelt tegenwoordig een grote rol, dus hou hier zeker rekening mee als je op zoek gaat naar een woning voor de verhuur.

 

De overheid

De overheid wil huisjesmelkers hard aanpakken, veel huurders kunnen geen betaalbare huurwoning meer vinden. En hoewel jij je nu met dit puntensysteem netjes aan de wet houdt, moet je voorbereid zijn op wat misschien gaat komen. Zo kan het puntensysteem elk jaar worden aangepast door De Huurcommissie. Past De Huurcommissie de regels aan en je huurder zit er al in de woning, dan blijven ze vallen onder de oude regeling. Maar gaan je oude huurders weg en moet je weer op zoek naar nieuwe huurders, dan is vanzelfsprekend de nieuwe regeling van kracht.

Zorg er daarom voor, dat je woning ruim in de vrije sector valt en koop het liefst een woning met meer dan >75m². Zodat je kwa oppervlakte altijd in de safe zone zit. Ga niet veel hoger dan 100M² want je hebt in het blog: Wat is de beste locatie voor vastgoed? kunnen lezen dat vooral eenpersoonshuishoudens een enorme groei gaan doormaken in de toekomst. 

Onthoud tevens dat een klein goedkoop appartement makkelijker verhuurt dan een groot duur appartement of woning, maar zorg er dus wel voor dat je in die vrije sector valt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.