Erfpacht op een verhuur woning, wie betaald dat?

Erfpacht op een verhuur woning, wie betaald dat?

Didier Weemaels

Erfpacht, een strop?

Maar wat is erfpacht eigenlijk en wie moet het betalen de huurder of verhuurder?

Erfpacht betekend dat je de grond waarop de woning staat huurt of pacht. Meestal pacht je deze van de gemeente, maar het kan ook particulier erfgoed betreffen.

In alle gevallen heb je liever een woning zonder enige vorm van erfpacht, omdat het op dit moment onduidelijk is wat er met de erfpacht gaat gebeuren in de toekomst. Er is de laatste tijd dan ook veel te doen over erfpacht. In Utrecht zijn al voorbeelden waar de jaarlijkse erfpacht met 3000 procent omhoog is gegaan. Als dit zo doorgaan maakt het de huizen met erfpacht in de toekomst onverkoopbaar ten opzichte van de huizen zonder erfpacht. Het is eigenlijk heel gek, dat we dat verschil nu nog niet terug te zien in de prijs van woningen. Maar aangezien in de toekomst veel woningeigenaren de jaarlijkse canon (huur van de grond) niet meer op kunnen brengen, zal dit zeker gaan veranderen.

 

Erfpacht op een verhuur pand, wie betaald dat?

Erfpacht mag worden doorberekend aan de verhuurders, dit moet natuurlijk wel in het huurcontract zijn vastgelegd. Maar hou er rekening mee hoe hoger de erfpacht, hoe moeilijker je woning te verhuren is. Heb je een woning met erfpacht laat deze dan ten aller tijden door de huurder betalen. Veel verhuurders die de erfpacht zelf betalen komen door de erfpacht stijging in de problemen, omdat ze meer jaarlijkse canon moeten betalen dan er huur inkomsten binnen komen. Maar ook de huurders die erfpacht moeten betalen kunnen door deze stijging in de problemen komen. En zit de huurder financieel in de problemen en kan deze de huur niet meer betalen, dan zit de verhuurder in de problemen. Erfpacht kan voor zowel de huurder als de verhuurder een blok aan het been zijn.

 

Pas op voor particulier erfpacht

Er zijn overigens verschillende vormen van erfpacht, een van de meest omstreden vormen in particulier erfpacht. Een hypotheek voor een woning met particulier erfpacht word zelfs niet meer door de banken gefinancierd. Daardoor zijn deze woningen vaak lager in prijs, maar ook bijna onverkoopbaar. Er zitten tussen particulier erfpacht soms rotte appels, waardoor ze erg onvoorspelbaar kunnen zijn omdat ze de kosten van de erfpacht plots omhoog mogen bijstellen.

Maar het kan zijn dat particulier erfpacht identiek de zelfde of betere voorwaarde heeft als gemeentelijke erfpacht. In dat geval kan zo’n woning interessant zijn. Maar alleen als je heel de woning zelf kunt financieren, aangezien banken geen lening voor particulier erfpacht verstrekken. Maar ivm de rotte appels, kijk dus extra goed uit als je een woning met particulier erfgoed wilt kopen. Laat een vastgoedadvocaat altijd goed de erfpacht regels nakijken, om problemen in de toekomst te voorkomen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.